Deser tiramisu
Oby w tej nowej rzeczywistości podróżowanie było możliwe, bo tęsknię za różnymi miejscami, osobami i doświadczeniami. Za włoskim słońcem, za pizzą której nie powinnam jeść, za morzem i powietrzem pachnącym wolnością. Za wyspami na których panuje wieczna wiosna, oceanem Atlantyckim, chodzeniem w szortach. Za tymi co w Londynie, Kopenhadze, Berlinie i Lizbonie, za koncertami w Pogłosie i letnimi festiwalami…
Zrobiłam typowy włoski deser tiramisu, żeby się pocieszyć. Jest w wersji bez glutenu, cukru i pieczenia, bo mimo wszystko na nadmiar czasu nie narzekam!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 szklanki nerkowców*
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki mleka roślinnego**
Szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/3 szklanki kawy***
1 łyżka kawy inki****
1-2 łyżki ksylitolu
1/3 szklanki różnych orzechów
*nerkowce namocz w ciepłej wodzie min. 4 h
**może być kokosowe lub każde inne roślinne byle nie słodzone, jak nie masz mleka zastąp je wodą
***zaparzonej z łyżki kawy mielonej
****dodałam bezglutenowej, wzmocniłam tym samym kolor warstwy kawowej, ale nie musisz jej dodawać wcale ;)
TIP: Ilość ksylitolu jest dostosowana do mojego poczucia smaku, dla większości moje desery są za mało słodkie. Orzechy mogą być laskowe, nerkowce, migdały, pekan, włoskie, a może być jeden rodzaj, użyj tych które masz pod ręką.
PRZYGOTOWANIE
- Orzechy podpraż na suchej patelni i jak przestygną dość drobno posiekaj nożem. Umieść je na dnie szklanek po równo.
- Namoczone nerkowce odsącz z wody, umieść wraz z ekstraktem z wanilii, szczypta soli, wodą, mlekiem oraz ksylitolem w blenderze kielichowym i zblenduj na gładką masę.
- Połowę gotowej masy waniliowej przenieś do szklanki, a pozostałą część zblenduj wraz z kawą (kawą inką też jeśli używasz).
- Teraz do szklanek w których umieściłaś/łeś wcześniej pokrojone orzechy, wlej po równo masę kawową, a następnie łyżką delikatnie umieść (odłożoną wcześniej) masę waniliową. Wierzch udekoruj gorzkim kakao.
- Wstaw do lodówki, podawaj w towarzystwie gorącego americano lub espresso.
BRAK KOMENTARZY