Dim sum z boczniakami

Pierożki na parze uzależniają, bo są pyszne, bardzo różnorodne, zdrowe i lekkie. Można je nabyć w wielu miejscach, które specjalizują się w robieniu dim sum lub momo (pierożki tybetańskie). Często w tego typu lokalach znajdziesz opcje bezmięsnego nadzienia, a o ciasto nie ma stresu bo jest ono przygotowywane jedynie z mąki i wody (ewentualnie jakiegoś oleju). Zrobienie pierożków na parze w domu wymaga naprawdę podstawowych umiejętności kulinarnych i odrobiny czasu.

Dzisiejsze dim sum będą nadziewane pieczonymi boczniakami, które wcześniej zostały zamarynowane w aromatycznym sosie. To jest naprawdę cios!

Na blogu pojawił się już kiedyś przepis na dim sum z tofu, polecam. Jest też recenzja z Parowozu, który serwuje naprawdę smaczne dim sum.


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 60 min.
Ilość porcji: 15-20

SKŁADNIKI

ciasto:
2 szklanki maki ryżowej
1 szklanka skrobi kukurydzianej (lub tapioki)
1 szklanka wrzącej wody
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki soli

nadzienie:
300 g boczniaków
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu hoisin
1 łyżka oleju sezamowego
3 łyżki octu ryżowego

+ świeża kolendra

sos:
8 łyżek octu ryżowego
4 łyżki mirin (lub jakiegoś słodkiego sosu)
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki ostrego sosu sriracha (lub innego)
1 łyżeczka oleju sezamowego

TIP: Możesz użyć dowolnego innego gotowego sosu lub stworzyć własną kombinację.

PRZYGOTOWANIE

nadzienie:

  1. Boczniaki umyj i dość drobno pokrój.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, umieść wraz z sosem sojowym, hoisin, olejem sezamowym i octem w misce i dokładnie wymieszaj. Dodaj boczniaki i wymieszaj.
  3. Rozłóż grzyby na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz ok. 20 minut.
  4. Upieczone boczniaki umieść z powrotem w misce i wymieszaj z drobno posiekaną kolendrą. Nadzienie gotowe.

ciasto:

  1. W misce umieść mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i sól. Dodaj wrzątek i wymieszaj drewnianą łyżką. Wlej olej. Jak lekko ostygnie dokończ ugniatanie ciasta rękoma.
  2. Z gotowego ciasta uformuj wałek i podziel go na kilkanaście części (w zależności od tego jakiej wielkości chcesz mieć pierożki).
  3. Każdy kawałek rozwałkuj na okrągły placek grubości 3 mm, wypełnij nadzieniem i dokładnie zaklej brzegi >>> tutaj mały tutorial znaleziony na YT w jaki sposób można to zrobić.

TIP: Ciasto z mąki ryżowej jest bardzo specyficzne, szybko wysycha, dlatego jeśli planujesz mieć chwile przerwy w lepieniu pierożków, zawiń je w folię spożywczą.

sos:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Gotowe ;)

gotowanie na parze:

  1. Przygotuj sobie patelnię lub garnek wypełniony wodą, na którym ustawisz bambusowy koszyk do gotowania na parze.
  2. Doprowadź do wrzenia.
  3. Koszyk wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, umieść kilka pierogów i przykryj pokrywką.
  4. Proces gotowania na parze trwa od 10-25 minut w zależności od mocy ustawień kuchenki i wielkości pierożków.

TIP: Jeśli nie masz specjalnego bambusowego kosza możesz użyć zwykłego koszyczka do gotowania na parze (np. z Ikea) lub elektrycznego parowara. Bambusowe kosze są dostępne w sklepie na końcu Hali Mirowskiej jakby co ;)


Dim sum with oyster mushrooms

RECIPE

Preparation time: approx. 60 min.
Serves: 15-20

INGREDIENTS

dough:
2 cups rice flour
1 cup cornstarch (or tapioca)
1 cup boiling water
3 tablespoons oil
1/2 teaspoon salt

filling:
300 g oyster mushrooms
3 cloves garlic
3 tbsp soy sauce
1 tbsp hoisin sauce
1 tbsp sesame oil
3 tbsp rice vinegar

+ fresh coriander

sauce:
8 tablespoons rice vinegar
4 tablespoons mirin (or a sweet sauce)
1 tablespoon soy sauce
1/2 teaspoon hot sauce sriracha (or other)
1 teaspoon sesame oil

TIP: You can use any other sauce ready made or make your own combination, feel free to do it.

PREPARATION

filling:

  1. Wash oyster mushrooms and than chop into small pieces.
  2. Crushed garlic put together with soy sauce, hoisin, sesame oil and vinegar in a bowl and combine.
  3. Than add mushrooms and stir it again.
  4. Spread the mushrooms on a baking tray lined with baking paper and bake for approx. 20 minutes.
  5. Put baked mushrooms back in a bowl and mix with finely chopped coriander. Filling is ready.

dough:

  1. Mix the rice flour, cornstarch and salt in a mixing bowl. Slowly add in the boiling water, while stirring rapidly. Now add in oil and continue to stir.
  2. Knead the dough for a couple of minutes, until it turns into a smooth dough ball.
  3. Roll the dough into a long cylinder, and divide it into over a dozen equal pieces.
  4. Take one piece of dough and roll it into a 3 mm circle. Add a spoonful of filling and fold the dumpling as shown in this found on YT tutorial.

TIP: Cover the dough with foil, it goes dry imediately.

sauce:

  1. Whisk all ingredients together. The sauce is ready ;)

cooking with steam:

  1. Prepare a pan or pot filled with water, put the bamboo steamer on top.
  2. Bring water to a boil.
  3. Place piece of baking paper into steamer, put a few dumplings and cover with a lid.
  4. The process of steaming takes from 10-25 minutes depending on the power of the oven and the size dumplings.

TIP: If you do not have a special bamboo steamer, you can use an ordinary steamer basket (from Ikea for example) or electric steamer.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Daria

    ekstra! koniecznie muszę spróbować zrobić je w domu! marzą mi się takie od dawna, a Twoja wersja brzmi przepysznie! <3
    poza tym, genialne zmiany na blogu! :*

  • Magdalena

    Czy obędzie się bez pieczenia, a tylko ze smażeniem boczniaków? Obecnie żyję bez piekarnika

    • eat me please

      Oczywiście że tak! Sposób obróbki termicznej nie powinien mieć w tym przepisie znaczacego wpływu na smak :)