04.04.2020

Domowa produkcja kiełków (w słoiku)

Kwarantanna zmusiła mnie do przeanalizowania zawartości wszystkich szafek kuchennych, zaczęłam powoli konsumować zapasy i doceniać ich pokaźną ilość. Gdzieś między dawno zapomnianą musztardą w proszku i nasionami lotosu odnalazłam kilka opakowań nasion na kiełki. A ponieważ ograniczam wychodzenie z domu do minimum, postanowiłam skorzystać z tego znaleziska i wyhodować sobie świeże kiełki przy pomocy słoika, kawałka gazy, gumki recepturki i odrobiny wody.

Metod na pozyskanie kiełków jest wiele. Ale po średnich doświadczeniach z kiełkownicą, która była zawalającym pół blatu kuchennego kawałkiem plastiku… Postanowiłam wykorzystać popularną metodę ze słoikiem, bo każda/y ma go w swoim domu. Jeśli chodzi o nasiona na kiełki, to łatwo je nabyć przez internet (jeszcze ;).

Domowa produkcja kiełków (w słoiku) – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 5-7 dni
Ilość porcji: dużo

SKŁADNIKI

duży szklany słoik
kawałek gazy lub przepuszczającego powietrze materiału
gumka recepturka
miska

TIP: Jeśli chcesz wyhodować naraz kilka różnych rodzajów kiełków, przygotuj sobie odpowiednią ilość słoików. Gumkę recepturkę możesz zastąpić kawałkiem sznurka. Jak masz słoik z 2 częściową pokrywką (kilner lub inny tego typu) możesz gazę przykręcić pokrywką bez wieczka, będzie się dobrze trzymała i idealnie spełniała swoją funkcję.

PRZYGOTOWANIE

  1. Nasiona umieść w wyparzonym słoiku i zalej zimną, przefiltrowaną wodą (do połowy słoika). Zakryj wieczko kawałkiem gazy lub materiału i zabezpiecz gumką recepturką. Materiał powinien być napięty. Pozostaw na ok. 12 h.
  2. Po tym czasie wylej wodę, nasiona przepłucz kilkukrotnie wlewając przez gazę świeżej wody z kranu i odlewając. Słoik z wilgotnymi nasionami umieść w jakimś pojemniku (o średnicy większej od słoika) pod kątem 45 stopni, tak aby nadmiar wody swobodnie do niego spływał, ale dostęp powietrza do nasion był zapewniony.
  3. Przez kolejnych kilka dni powtarzaj czynność płukania minimum 2 razy dziennie, za każdym razem ustawiając słoik w odpowiedniej pozycji.
  4. Po 1-4 dniach (w zależności od użytych nasion) powinny pojawić się małe ogonki, a po kolejnych kilku kiełki powinny być gotowe do spożycia.
  5. Jeśli uznasz że twoje kiełki (oczywiście jesz je wraz z nasionkami) są gotowe, osusz je z nadmiaru wody (tak aby pozostały lekko wilgotne) i umieść w zamykanym pojemniku w lodówce. Spożyj w ciągu kilku dni, nastawiając sobie kolejną partię.

TIP: Najlepiej w połowie procesu kiełkowania nastawiaj sobie kolejne nasiona, to powinno zapewnić ci ciągłość w dostawach.

KATEGORIA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.