30.03.2018

Drożdżowe, orkiszowe rollsy z owocami leśnymi

Minęło 1460 dni od kiedy pojawił się pierwszy przepis na Eatmeplease! To nasz wspólny sukces, mój i Twój! Dzięki za czytanie, gotowanie, smażenie, pieczenie i komentowanie, dzięki że jesteś. Przez te 4 lata sporo się pozmieniało na lepsze, a ja nadal planuję tu zostać i inspirować cię do działania. Urodziny powinnam uczcić wielkim i okropnie słodkim tortem, ale – zupełnie jak rok temu – miałam ochotę na coś innego… drożdżowe rollsy z owocami leśnymi :)

Drożdżowe, orkiszowe rollsy z owocami leśnymi – eatmeplease.pl

Zanim zabierzesz się za pieczenie, wiedz że możesz uprościć ten przepis… Możesz zrobić zwykłe płaskie ciasto i posypać je owocami i kruszonką, możesz zrobić bułeczki, możesz dodać same owoce i mieć wersję bardziej fit, zrobić wersję śniadaniową z samym serem i kruszonką, a możesz też pominąć kruszonkę i dać sam lukier. Wersja pełna jest trochę czasochłonna, ale też wygląda i smakuje zajebiście! Wbrew pozorom to jest bardzo łatwy przepis :)

Drożdżowe, orkiszowe rollsy z owocami leśnymi – eatmeplease.pl

 


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: 27 x 18 cm

SKŁADNIKI

ciasto:
4 szklanki mąki orkiszowej (typ 650)
1,5 szklanki mleka roślinnego
1/4-1/3 szklanki ksylitolu
1/2 szklanki oleju kokosowego
40 gram świeżych drożdży
1 łyżka cukru
szczypta soli

+ owoce mrożone (maliny, jagody) lub świeże

TIP: Wybrałam owoce „leśne”, ale tak naprawdę możesz użyć każdych innych owoców. W sezonie użyj świeżych, a poza nim super sprawdzają się owoce mrożone np. z Igloopol’u ;) Zużyłam mniej więcej 1 paczkę owoców łącznie (pół na pół malin i jagód).

ser:
300-400 g tofu (2 kostki)
2 łyżki ksylitolu
1 łyżka oleju kokosowego
1-1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego*

*możesz zastąpić sokiem z cytryny, ilość wedle uznania, ser powinien być dość kwaśny

kruszonka:
100 g mąki orkiszowej
1/4 szklanki oleju kokosowego
2-4 łyżki ksylitolu

lukier:
ksylitol
woda lub sok z cytryny

TIP: Celowo nie podaję ilości, bo zależy ona od upodobań, ja lubię jak lukru jest mało :)

PRZYGOTOWANIE

ser:

  1. Kwasek cytrynowy rozpuść w odrobinie gorącej wody. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Ser gotowy.

kruszonka:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie ze sobą.
  2. Dekoruj ciasto tuż przed wstawieniem do piekarnika, rozkruszając kruszonkę między palcami lub przy pomocy tarki o grubych oczkach.

lukier:

  1. Ksylitol zmiel w młynku do kawy, umieść w misce i wymieszaj z odrobiną wody. Lukier powinien być na tyle lejący, żeby dało się nim udekorować ciasto, ale na tyle zwarty żeby po jakimś czasie zastygał :) Kwestia wyczucia.

ciasto:

  1. Mleko podgrzej do temperatury max. 40 stopni. Przelej do wysokiej miski, dodaj drożdże, cukier i łyżkę mąki. Pozostaw do wyrośnięcia.
  2. Do miski z zaczynem dodaj pozostałe składniki (mąkę przesiej!!!) i dokładnie wymieszaj – możesz przy pomocy łyżki, rąk, robota kuchennego z hakiem czy też zwykłego miksera). Wyrabiaj je minimum 10 minut.
  3. Gotowe ciasto podziel na 2-3 części. Następnie rozwałkuj je po kolei, rozsmaruj na każdej z nich 1/2-1/3 sera z tofu i posyp owocami, zwiń rulon i potnij go na równe części. Umieść je pionowo jedna obok drugiej w małym naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym odrobiną oleju).
  4. Jeśli zdecydowałaś/eś się na kruszonkę to udekoruj nią wierzch ciasta, jeśli nie to tylko posmaruj odrobiną wody z rozpuszczonym ksylitolem.
  5. Ciasto wstaw do zimnego piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni. Piecz ok. 45 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika udekoruj lukrem jeśli masz na to ochotę ;)

TIP: Ciasto wychodzi dość lepkie, ale przy pomocy odrobiny mąki na dłoniach, wałku i blacie, lepiej można sobie z nim poradzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.