01.05.2023

Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem

Majówka to czas odpoczynku, wszyscy wyczekują pierwszych ciepłych dni, a pogoda lubi zaskakiwać. Na szczęście w tym roku w mazowieckim nienajgorzej, więc można spokojnie organizować plenerowe grille i pikniki. Mam kilka ulubionych dań, które robię na takie okazje: grillowane sojowe steki, wiosenną sałatkęsałatkę ziemniaczaną. Na piknikowy deser upiekłam drożdżówki z truskawkami i rabarbarem, na bogato z kruszonką oraz lukrem.

Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość porcji: 14

SKŁADNIKI

Ciasto:
1 szklanka mleka roślinnego
1/2 szklanki cukru trzcinowego
50 g świeżych drożdży
4 szklanki mąki pszennej typ 550
1/2 szklanki roztopionego masła
szczypta soli

Dodatki:
Truskawki i rabarbar lub inne ulubione owoce

Kruszonka:
14 łyżek mąki
7 łyżek ksylitolu lub cukru
7 łyżek masła

Lukier:
14 łyżek cukru pudru
2-3 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE

Kruszonka:

  1. Masło na kruszonkę powinno być prosto z lodówki. Umieść je w misce z pozostałymi składnikami, wymieszaj ręką, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą grudki.

Ciasto:

  1. Mleko podgrzej do temperatury 30 stopni. Umieść je w dużej misce, dodaj cukier, drożdże i odrobinę mąki. Odstaw na 10-20 minut do wyrośnięcia.
  2. Następnie dodaj pozostałe składniki. Masło rozpuść i ostudź przed dodaniem do 30 stopni. Mąkę przesiej przez sito, dodawaj ją stopniowo mieszając, a sól dodaj na koniec.
  3. Umieść ciasto na blacie i wyrabiaj minimum 10 minut, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki (im mniej tym lepiej).
  4. Gotowe ciasto umieść z powrotem w misce i przykryj czystą ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia na minimum 1 h – w zależności od pory roku i temperatury w mieszkaniu (po prostu poczekaj aż ciasto podwoi swoją objętość).
  5. Po tym czasie ponownie umieść je na blacie, chwilę wyrabiaj formując wałek, podziel na 14 równych części.
  6. Każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostaw przykryte ściereczką na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.
  7. Następnie przy pomocy szklanki zrób w bułeczkach dołki na nadzienie, umieszczaj w nich pokrojone truskawki i rabarbar (lub inne owoce). Posmaruj brzegi wodą i posyp bułeczki kruszonką.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (u mnie akurat 22, ale najlepiej kontrolować ten czas wizualnie i wyjąć jak bułeczki się lekko zrumienią).
  9. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Na koniec możesz udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Lukier:

  1. Cukier puder i wodę wymieszaj ze sobą łyżką. TIP: Część wody możesz zastąpić sokiem z cytryny, by nadać lukrowi lekko kwaśny smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.