Dymny ser cheddar (z nerkowców)

Książka Miyoko Schinner’s „Artisan Vegan Cheese” od ponad 2 lat jest ze mną, coraz rzadziej do niej zaglądam, ale czasem zrobię coś względnie trzymając się przepisu. Dlatego dziś kolejny ser z nerkowców, moja interpretacja cheddara, dymna, wędzona, pyszna.

Dymny cheddar (z nerkowców) – eatmeplease.pl

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25 min. + 24 h
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

1 szklanka nerkowców
1/4 szklanki rejuvelac
6 łyżek płatków drożdżowych
1,5 łyżki ciemnego miso
1-2 łyżki agaru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki soli

+ sezam lub wędzona papryka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

  1. Orzechy zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka godzin (minimum 8).
  2. Następnie je odsącz, zblenduj dokładnie z rejuvelac’iem, płatkami drożdżowymi, miso i solą.
  3. Gotową masę umieść w wyparzonym szklanym pojemniku, przykryj i pozostaw w pokojowej temperaturze na ok. 24 h (czas dojrzewania – już po kilku h ser powinien smakować kwaśno).
  4. Następnego dnia ser umieść w blenderze, dodaj do niego agar, kurkumę i wędzoną paprykę, zblenduj na gładką masę.
  5. Teraz umieść go na kuchence w garnku i podgrzewaj do momentu aż zacznie wrzeć, ciągle mieszając. Z początku ser będzie kleisty i ciężki do wymieszania, po kilku minutach powinien stać się lśniący i odchodzić od łyżki i garnka.
  6. Gotowy ser umieść w szklanym okrągłym pojemniku i pozostaw do ostygnięcia. Potem wstaw na kilka godzin do lodówki, aby jeszcze bardziej stężał i nabrał smaku.
  7. Przed podaniem uformuj z niego kulę i obtocz w sezamie lub wędzonej papryce.
  8. Przechowuj w zamykanym pojemniku w lodówce.


Smoked cashew cheddar cheese

Dymny cheddar (z nerkowców) – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 25 min. + 24 h
Serves: 2-4

INGREDIENTS

1 cup of cashew
1/4 cup of rejuvelac
6 tbsp of yeast flakes
1,5 tbsp dark miso
1-2 tbsp of agar
1/2 tsp turmeric powder
1/2 tsp of smoked paprika
1/2 tsp of salt

+ sesame seeds or smoked paprica powder to decorate

PREPARATION

  1. Pour nuts with boiling water and leave for a few hours (at least 8).
  2. Then drain them & blend with rejuvelac, miso,  yeast flakes and salt.
  3. Spoon the mixture into the sterile glass container and set in a warm place for 24 hours.
  4. Place mixture back in a food processor or high-speed blender and blend with remaining ingredients until you have a nice smooth cheesy mixture.
  5. Then pour the mixture into a pan, heat up, and cook for 3-5 minutes while stirring continuously.
  6. Transfer the mixture into a round bowl and leave to cool.
  7. Than put into a fridge for at least 30 minutes until it has cooled down completely and set.
  8. Remove from the fridge, roll into a ball and decorate with smoked paprica powder or sesame seeds before serving.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *