Dyniowe mleko migdałowe

Najlepsze mleko roślinne jest świeżo robione w domu. Produkcja mleka migdałowego to dosłownie 5 minut (odliczając czas jaki moczą się migdały), a przez to że robisz je sam masz wpływ na intensywność smaku (w zależności od ilości dodanej wody będzie bardziej skondensowane lub totalnie lekkie).

Dzisiaj piąty dzień tygodnia i dyniowe smakowe mleko. Aromatyczne i pachnące. Drink me!

dyniowe_mleko_migdalowe - eatmeplease.pl

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 2-3

SKŁADNIKI

1/2 szklanki migdałów*
3 szklanki filtrowanej wody*
1/3 szklanki purée z dyni
4 łyżeczki przyprawy do dyni
1-2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki ksylitolu rozpuszczonego w odrobinie ciepłej wody
szczypta soli

+ woda do namoczenia migdałów (którą później wylejesz)

TIP: *Jeśli ci się nie chce robić mleka użyj gotowe (olej pierwsze 2 składniki ;)

PRZYGOTOWANIE

  1. Migdały namocz w filtrowanej wodzie przez noc.
  2. Następnego dnia umieść je w kielichu blendera, dodaj szczyptę soli i filtrowaną wodę, blenduj 2-3 minut.
  3. Teraz przy użyciu gazy umieszczonej na sicie i miska pod spodem, przefiltruj mleko. To co pozostanie w gazie ściśnij, aby odzyskać jak najwięcej mleka (to co zostanie w gazie możesz wyrzucić lub użyć do zrobienia np. ciastek).
  4. Gotowe mleko umieść z powrotem w kielichu blendera wraz z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Napój gotowy. Podawaj od razu po zrobieniu na zimno lub podgrzej (też jest smaczne).


Pumpkin almond milk

Zapisz

RECIPE

Preparation time: 15 min.
Serves: 2-3

INGREDIENTS

1/2 cup almonds*
3 cups filtered water*
1/3 cup pumpkin puree
4 tsp pumpkin spice
1-2 tsp vanilla extract
2 tsp of xylitol dissolved in a little warm water
pinch of salt

+ Water to soak almonds

* If you don’t want to make your own milk use store-bought one and skip first 2 ingredients.

PREPARATION

  1. Soak almonds in filtered water overnight.
  2. Next day drain and rinse the beans from their soaking water and grind them with fresh water with a pinch of salt.
  3. Line the strainer with nut bag or cheese cloth, and place over a container. Pour the almond mixture into the strainer.
  4. Gather the nut bag or cheese cloth around the almond meal and twist close. Squeeze and press with clean hands to extract as much almond milk as possible.
  5. Put milk with remaining ingredients in blender and mix for a while. Serve cold or heat ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.