Dyniowo owsiane ciasto z czekoladą (GF)
Rok temu na blogu przez tydzień pojawiały się dyniowe przepisy, dałam Wam spokój na kilka miesięcy. Ale dostałam dynię ;) więc wraca w kolejnej bezglutenowej odsłonie.
Testowałam chyba wszystkie kombinacje mąk bezglutenowych, mieszałam, piekłam, smażyłam, szukałam… a tu niespodziewanie świeżo zmielone migdały, bezglutenowa mąka owsiana (marki Provena) i skrobia – wygrały! Bezglutenowe ciasta idealne, hell yeaaaa!
Od dawna staram się, aby moje słodkości poza smakiem były również względnie zdrowe. Gdzie się tylko da zastąpiłam cukier – ksylitolem, a mąkę pszenną – migdałami i mąkami bezglutenowymi. W dzisiejszym dyniowym chlebku znalazła się również gorzka czekolada (np. bez cukru) i korzenne przyprawy (np. przyprawa do dyniowych wypieków albo sam cynamon).
A tu inne dyniowe przepisy (może się skusisz):
- Przyprawa do dyniowych ciast i deserów
- Zapiekanka dyniowo makaronowa
- Dyniowe mleko migdałowe
- Curry z dynią i nerkowcami
- Dyniowy deser jaglany
- Ciasto / Chleb dyniowy
- Syrop dyniowy / Pumpkin Spice Latte & more
- Pączki dyniowo cynamonowe
- Zupa krem orzechowo dyniowy
- Zupa krem dynia & pomarańcza
PRZEPIS
SKŁADNIKI
mokre:
1 szklanka puree z dyni
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki siemienia lnianego + 4 łyżki ciepłej wody
1 łyżka octu jabłkowego
suche:
1 szk. bezglutenowej mąki owsianej Provena
1 szk. zmielonych migdałów (150 g)
1/2 szk. skrobi ziemniaczanej
1/2 szk. ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki dyniowej przyprawy lub cynamonu
szczypta soli
+ gorzka czekolada bez cukru (1 tabliczka)
dekoracja:
gorzka czekolada bez cukru (1 tabliczka)
garść orzechów
ziarno kakaowca
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
- Zmielone siemię lniane wymieszaj z ciepłą wodą i pozostaw na 10 minut.
- Następnie połącz w misce składniki mokre (papkę z siemienia lnianego też). Potem dodaj do nich suche i przy pomocy miksera wymieszaj dokładnie.
- Na koniec dodaj drobno posiekaną czekoladę, wymieszaj łyżką i umieść w formie do chleba (wyłożonej papierem do pieczenia).
- Wstaw do piekarnika na 45-50 minut.
- Gotowy chlebek możesz udekorować odrobiną roztopionej czekolady w formie polewy i orzechami (ziarnem kakaowca) lub poprostu grudami czekolady lub pominąć ten krok ;)
Pumpkin chocolate chip oatmeal cake (GF)
RECIPE
INGREDIENTS
wet:
1 cup pumpkin puree
1/3 cup of rapeseed oil
2 tbsp of flaxseed + 4 tablespoons of warm water
1 tbsp of apple cider vinegar
dry:
1 cup gluten-free oat flour Provena
1 cup ground almonds (150 g)
1/2 cup potato starch
1/2 cup xylitol
2 tsp of baking powder
1-2 tsp of seasoning for pumpkin cakes or cinnamon
pinch of salt
+ dark chocolate without sugar (1 bar)
decoration:
dark chocolate without sugar
handful of nuts
cocoa beans
PREPARATION
- Preheat oven to 180 degrees.
- Mix the flaxseed with warm water and leave for 10 minutes.
- Then combine wet ingredients in the bowl. Add dry ingredients and combine with the mixer.
- Finally add the finely chopped chocolate stir with the spoon and place in the loaf tin (lined with baking paper).
- Place in the oven for 45-50 minutes.
- You can decorate it with melted chocolate glaze and nuts (or cocoa beans) or skip this step ;)
BRAK KOMENTARZY