Dyniowo owsiane ciasto z czekoladą (GF)

Rok temu na blogu przez tydzień pojawiały się dyniowe przepisy, dałam Wam spokój na kilka miesięcy. Ale dostałam dynię ;) więc wraca w kolejnej bezglutenowej odsłonie.

Testowałam chyba wszystkie kombinacje mąk bezglutenowych, mieszałam, piekłam, smażyłam, szukałam… a tu niespodziewanie świeżo zmielone migdały, bezglutenowa mąka owsiana (marki Provena) i skrobia – wygrały! Bezglutenowe ciasta idealne, hell yeaaaa!

Od dawna staram się, aby moje słodkości poza smakiem były również względnie zdrowe. Gdzie się tylko da zastąpiłam cukier – ksylitolem, a mąkę pszenną – migdałami i mąkami bezglutenowymi. W dzisiejszym dyniowym chlebku znalazła się również gorzka czekolada (np. bez cukru) i korzenne przyprawy (np. przyprawa do dyniowych wypieków albo sam cynamon).

Dyniowo owsiany chlebek z czekoladą (GF) – eatmeplease.pl

A tu inne dyniowe przepisy (może się skusisz):

  1. Przyprawa do dyniowych ciast i deserów
  2. Zapiekanka dyniowo makaronowa

  3. Dyniowe mleko migdałowe

  4. Curry z dynią i nerkowcami

  5. Dyniowy deser jaglany

  6. Ciasto / Chleb dyniowy
  7. Syrop dyniowy / Pumpkin Spice Latte & more

  8. Pączki dyniowo cynamonowe
  9. Zupa krem orzechowo dyniowy

  10. Zupa krem dynia & pomarańcza

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: 20 cm blacha do chleba

SKŁADNIKI

mokre:
1 szklanka puree z dyni
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki siemienia lnianego + 4 łyżki ciepłej wody
1 łyżka octu jabłkowego

suche:
1 szk. bezglutenowej mąki owsianej Provena
1 szk. zmielonych migdałów (150 g)
1/2 szk. skrobi ziemniaczanej
1/2 szk. ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki dyniowej przyprawy lub cynamonu
szczypta soli

+ gorzka czekolada bez cukru (1 tabliczka)

dekoracja:
gorzka czekolada bez cukru (1 tabliczka)
garść orzechów
ziarno kakaowca

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  2. Zmielone siemię lniane wymieszaj z ciepłą wodą i pozostaw na 10 minut.
  3. Następnie połącz w misce składniki mokre (papkę z siemienia lnianego też). Potem dodaj do nich suche i przy pomocy miksera wymieszaj dokładnie.
  4. Na koniec dodaj drobno posiekaną czekoladę, wymieszaj łyżką i umieść w formie do chleba (wyłożonej papierem do pieczenia).
  5. Wstaw do piekarnika na 45-50 minut.
  6. Gotowy chlebek możesz udekorować odrobiną roztopionej czekolady w formie polewy i orzechami (ziarnem kakaowca) lub poprostu grudami czekolady lub pominąć ten krok ;)


Pumpkin chocolate chip oatmeal cake (GF)

 Dyniowo owsiany chlebek z czekoladą (GF) – eatmeplease.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

RECIPE

Preparation time: approx. 1 h
Serves: 20 cm loaf tin

INGREDIENTS

wet:
1 cup pumpkin puree
1/3 cup of rapeseed oil
2 tbsp of flaxseed + 4 tablespoons of warm water
1 tbsp of apple cider vinegar

dry:
1 cup gluten-free oat flour Provena
1 cup ground almonds (150 g)
1/2 cup potato starch
1/2 cup xylitol
2 tsp of baking powder
1-2 tsp of seasoning for pumpkin cakes or cinnamon
pinch of salt

+ dark chocolate without sugar (1 bar)

decoration:
dark chocolate without sugar
handful of nuts
cocoa beans

PREPARATION

  1. Preheat oven to 180 degrees.
  2. Mix the flaxseed with warm water and leave for 10 minutes.
  3. Then combine wet ingredients in the bowl. Add dry ingredients and combine with the mixer.
  4. Finally add the finely chopped chocolate stir with the spoon and place in the loaf tin (lined with baking paper).
  5. Place in the oven for 45-50 minutes.
  6. You can decorate it with melted chocolate glaze and nuts (or cocoa beans) or skip this step ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.