Dżem – rabarbar & rozmaryn
Póki sezon trwa, leć na bazar i kup łodygi rabarbaru! Zrób z niego dżem z odrobiną rozmarynu, słodzony ksylitolem, zamknięty w małe słoiczki na zimę, jutrzejsze śniadanie lub do naleśników.
PRZEPIS
Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: 3 x 235 ml
SKŁADNIKI
1 kg rabarbaru
1/2 szklanki ksylitolu lub cukru
kilka gałązek świeżego rozmarynu
sok z 1 cytryny
1 łyżka pektyny (opcjonalnie)
+ 3 słoiki 235 ml
PRZYGOTOWANIE
- Rabarbar umyj i pokrój w kilkucentymetrowe kawałki.
- Umieść wraz z ksylitolem, sokiem z cytryny i gałązkami rozmarynu w garnku, podgrzewaj aż rabarbar zacznie się całkowicie rozpadać.
- Dodaj pektynę, zblenduj przy pomocy blendera z metalowym ramieniem, postaw z powrotem na źródle ciepła, podgotuj kilka minut nieustannie mieszając.
- Gotowy, gorący dżem umieść w wyparzonych, osuszonych słoikach i zakręć je dokładnie. Pozostaw ok. 1 cm wolnego miejsca od góry, zakręcaj mocno, ustaw je obok siebie, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.
- Następnego dnia możesz dla pewności pasteryzować słoiki w piekarniku o temperaturze 125 stopni przez ok. 30 minut.
TAGI
KATEGORIA
BRAK KOMENTARZY