05.05.2018

Dżem z kwiatów lilaka

Tydzień temu moje osiedle zrobiło się całe fioletowe, zapach wdzierał w nozdrza i trochę drażnił, a trochę cieszył. Lilak, który kiedyś nazywałam bzem, zakwitł dość wcześnie w tym roku, więc postanowiłam wykorzystać jego zapomniany potencjał.

Planowałam zrobić miód, ale jak zwykle w trakcie coś przekombinowałam i powstał dżem. Umiarkowanie słodki, na ksylitolu i pektynie. Przetestowałam już na kanapkach z masłem orzechowym, polecam! Jak chcesz zatrzymać wiosnę na dłużej to leć pozrywać kwiaty póki są. Kolor nie ma znaczenia, ważne żeby zrywać z umiarem (z różnych gałęzi), aby roślina za bardzo nie ucierpiała.

Dżem z kwiatów lilaka – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: 5 x 235 ml

SKŁADNIKI

3 szklanki kwiatów lilaka
3 szklanki gorącej wody
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka ksylitolu
30 g pektyny amidowanej
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Dzień przed planowanym robienie dżemu nastaw infuzję kwiatów lilaka z wodą – umieść 3 szklanki kwiatów (bez gałązek, liści i wszelkich zielonych części) w misce i zalej 3 szklankami gorącej wody (ok. 80 stopni), dodaj ekstrakt z wanilii (lub laskę wanilii) i pozostaw na min. 12 godzin. Przykryj czystą ściereczką, aby nie dostały się jakieś owady.
  2. Następnego dnia przelej mieszankę przez gęste sito od razu do garnka (odciśnij dokładnie kwiaty, aby nie stracić cennej infuzji).
  3. Ksylitol wymieszaj z pektyną.
  4. Do garnka wsyp ksylitol wymieszany z pektyną i gotuj jakieś 30 minut na małym ogniu.
  5. W trakcie gotowania dodaj sok z cytryny (mniej lub więcej niż podałam w zależności od upodobań).
  6. Gotowy, gorący dżem umieść w wyparzonych, osuszonych słoikach i zakręć je dokładnie. Pozostaw ok. 1 cm wolnego miejsca od góry, zakręcaj mocno, ustaw je obok siebie, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.
  7. Następnego dnia możesz dla pewności pasteryzować słoiki w piekarniku o temperaturze 125 stopni przez ok. 30 minut.

TIP: Kwiaty możesz trzymać w wodzie więcej niż 12 h :)
Jeśli pektyna nie chcę się wymieszać możesz pomóc sobie blenderem z metalowym ramieniem.


Lilac flowers jelly

Dżem z kwiatów lilaka – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: approx. 1 h
Serves: 5 jars (235 ml each)

INGREDIENTS

3 cups of lilac flowers
3 cups of hot water
juice from 1 lemon
1/2 tsp of vanilla extract
1 xylitol glass
30 g of pectin
pinch of salt

PREPARATION

  1. The day before, make lilac infusion – place 3 cups of lilac flowers (without branches, leaves and any green parts) in a bowl and pour 3 cups of hot water (about 80 degrees), add vanilla extract (or vanilla cane) and leave for min. 12 hours. Cover with a clean cloth.
  2. The next day, pour the mixture through a sieve right into the pot (press the flowers carefully not to lose any drops of valuable infusion).
  3. Mix xylitol with pectin.
  4. Pour the xylitol & pectin mixture into the pot and cook for about 30 minutes on low heat.
  5. During cooking, add lemon juice (more or less, depending on your preferences).
  6. Put the hot jam into sterilized jars. Leave about 1 cm free space from the top, turn firmly, set them side by side, cover with a towel and leave to cool. The next day you can pasteurize them in the oven at 125 degrees for about 30 minutes.

TIP: You can keep the flowers in the water for more than 12 hours :)
If pectin doesn’t want to combine, you can support yourself with a metal arm blender.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *