Falafel z bobu i ciecierzycy

Jestem osobą która w czasach wprowadzenia na nasz rynek barów typu kebab akurat przechodziła na wegetarianizm. Stąd też nie wiem jak smakuje danie sporządzone z przypalanego palnikiem mięsa prosto z rusztu, nie dowiem się, nie chcę. Ale dzięki temu też poznałam smak falafela, który pojawił się w tym samym czasie jako roślinna alternatywa dla w/w dania. Wtedy nieco marginalna potrawa kupowana przez skąpych studentów, teraz uznany przysmak kuchni arabskiej, doczekał się nawet kilku knajp w których serwowanych jest jako danie główne (polecam Laflaf i Mezzo w Wwa).

Wszystko czego potrzebuję do szczęścia minimum raz w tygodniu to falafel. Dlatego często robię go w domu lub jadam na mieście w ulubionych falafel barach. Był już hummus dlatego musiał się też pojawić falafel. To taki tribute dla mojego ulubionego przysmaku z odrobiną sezonowości w postaci bobu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min. + 12 h
Ilość porcji: ok. 30 falafeli

SKŁADNIKI

1 szklanka suchej ciecierzycy (po namoczeniu zrobią się z tego 2 szklanki)
2 szklanki surowego bobu
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki świeżej kolendry
1/2 szklanki świeżej natki pietruszki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki mąki z ciecierzycy (lub innej bezglutenowej – kukurydziana, ziemniaczana)

przyprawy:
3 łyżeczki kolendry
3 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka cayenne
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciecierzycę namocz przez 12 h.
  2. Bób, odsączoną ciecierzycę, cebulę, czosnek, przyprawy, sodę i świeżą kolendrę wraz z pietruszką umieść w food procesorze, zmiel aby powstała w miarę jednolita masa.
  3. Jeśli będzie zbyt mało kleista zmiel ją przy pomocy blendera ręcznego i dodaj mąkę.
  4. Gotową masę falafelową umieść na 1 h w lodówce.
  5. Po wyjęciu formuj 3 cm średnicy kulki, mocno ściskając masę w rękach tak aby były jak najbardziej zbite.
  6. Smaż na głębokim tłuszczu – falafele powinny być całkowicie zanurzone w oleju podczas smażenia. Najlepiej jak użyjesz niewielkiego rondelka, tak aby na raz wrzucać po kilka sztuk. Smaż do momentu aż będą złoto-brązowe.
  7. Podawaj z hummusem, gotowaną ciecierzycą, sosem z tahini, oliwkami i świeżymi warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.