Figowo oliwkowy chutney

W te wakacje byłam na jednej z greckich wysp, miejsca odcięte – przynajmniej geograficznie – od reszty świata to ostatnio moje małe zboczenie. Nie ukrywam, że w moim przypadku wyjazd oznacza ucztę pod każdym względem. Wielodniowy cheat day, nienormowana ilość spania, słodyczy, lenistwa, słońca, morza, głaskania bezpańskich kotów, noszenia kwiatów we włosach i wykonywania wszelkich wakacyjnych rytuałów. Mam wtedy prawo czynić odstępstwa od codziennego życia i postępować zgodnie ze swoim spontanicznym wakacyjnym sumieniem, uwielbiam to!

Wegańska kuchnia grecka w google to tapenady, liście winogron, figi, karob i cała masa warzywnych przystawek. Pięknie się zapowiadało, niestety rzeczywistość okazała się być nieco inna… ale o tym będzie w dziale trips&tips jak w końcu opracuję wpis :)

Wracając do tematu, dzisiejszy przepis to chutney inspirowany Grecją. W składzie to co u nich najlepsze, oliwki Kalamata oraz figi. Słodko-słony, lekko wytrawny smak, idealny do wakacyjnego śniadania na tarasie wśród winorośli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25 min.
Ilość porcji: 2 małe słoiczki

SKŁADNIKI

150 g drylowanych oliwek Kalamata
250 g suszonych fig
80 g nierafinowanego brązowego cukru
1/2 łyżeczki nasion fenkuła
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki goździków
1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
4 łyżki vinegar
ok. 1 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE

  1. Figi i oliwki pokrój w dość drobną kostkę i umieść wraz z pozostałymi składnikami na patelni.
  2. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj jeszcze ok. 15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
  3. Pod koniec zdejmij pokrywkę, mieszaj aż większość wody odparuje.
  4. Przy pomocy blendera zmiel chutney na jednolitą masę (jedynie pestki fig będą wyróżniały się z tej ciemno bordowej masy).
  5. Gotowy chutney umieść w wyparzonych małych słoiczkach lub zamykanych szklanych pojemnikach na 4 h w lodówce.
  6. Podawaj do pieczywa, focaccia, wegańskiego żółtego sera i wszystkich dań w których masz ochotę przełamać smak słono-słodkim dodatkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.