Gazpacho, hiszpański chłodnik w 10 minut

Moje balkonowe pomidorki są pyszne, ale mają bardzo grubą skórę, dlatego postanowiłam znaleźć jakieś zastosowanie dla ich potencjału inne niż jedzenie prosto z krzaczka. Z pomocą i inspiracją przyszła słoneczna pogoda i wysokie jak na wrzesień temperatury. Zamarzyło mi się gazpacho, a najwspanialsze jest to, że nadal mamy sezon na wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania.

Gazpacho, hiszpański chłodnik w 5 minut – www.eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

800-1000 g dojrzałych pomidorów
1 zielona papryka
1 długi ogórek*
0,25 cebuli cukrowej**
0,5 ząbka czosnku
4 łyżki dobrej jakości oliwy
1 łyżka octu winnego***
szczypta soli i pieprzu

+ dekoracja (pokrojone w kostkę ogórki, papryka, pomidory, grzanka pieczywa)

* lub kilka mniejszych gruntowych
** bo jest delikatniejsza, ale dodaj jaką lubisz
*** lub jabłkowego

TIP: Podane ilości składników są przykładowe, możesz spokojnie z nimi poeksperymentować i znaleźć swoje proporcje.

PRZYGOTOWANIE

  1. Warzywa dokładnie umyj i pozbaw skóry (cebula i czosnek), pestek i ogonka (papryka).
  2. Pokrój na kawałki i umieść je w pojemniku blendera, dodaj przyprawy, ocet, oliwę i zblenduj wszystko dokładnie.
  3. Podawaj w szklankach jako napój lub z ulubionymi dodatkami jako danie na zimno (u mnie z ogórkiem pokrojonym w kostkę i grzanką pieczywa).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.