Gnocchi z kremowym sosem szpinakowym
Już dawno minęły czasy, kiedy chciało mi się wszystko od początku do końca robić samej. Mój weganizm na przestrzeni lat się zmienił, stał o wiele prostszy, a ja bardziej wygodna. Dlatego zawsze mam w kuchni jakieś półprodukty, by w razie potrzeby przygotować szybki posiłek. Dziś podrzucam pomysł na niedzielny obiad w mniej niż pół godziny. Miałam w szafce paczkę gotowych gnocchi, ale równie dobrze możesz zrobić to danie z makaronem.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 opakowanie gnocchi lub makaronu (ok. 500 g)
1 pęczek szpinaku*
1-2 łyżeczki oleju
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
1 opakowanie wegańskiej śmietany**
sól
pieprz
*może być świeży lub mrożony
**18% Planton lub Rama lub inna
PRZYGOTOWANIE
- W lekko osolonej wodzie ugotuj gnocchi (lub makaron).
- Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli.
- Dodaj drobno posiekany czosnek, smaż minutę.
- Dodaj drobno posiekany szpinak (lub mrożony).
- Jak szpinak zmięknie dopraw solą i pieprzem.
- Dolej śmietany, wymieszaj.
- Sos jest gotowy, opcjonalnie możesz 1/3 sosu zblendować na gładko, wymieszać z resztą sosu i ugotowanymi gnocchi (lub makaronem). Podawaj posypane wegańskim parmezanem (domowej roboty lub od Wege Sióstr).
Miły przepis na szybki obiad. Chyba się skusimy i zgarniemy kilka Plantonów Creamo z magazynu. :D Dzięki za oznaczenie naszego produktu! :) Pozdrawiam serdecznie! <3
Oj tak, tu pasuje idealnie, smacznego!
Jeśli szpinak mrożony to jaka ilość ?
Zawsze daję na oko, ale na 2-3 osoby tak ok. 400g powinno być ok. Ten pęczek szpinaku to też raczej spory, przynajmniej u mnie na bazarku takie sprzedają.