Gnocchi z kremowym sosem szpinakowym

Już dawno minęły czasy, kiedy chciało mi się wszystko od początku do końca robić samej. Mój weganizm na przestrzeni lat się zmienił, stał o wiele prostszy, a ja bardziej wygodna. Dlatego zawsze mam w kuchni jakieś półprodukty, by w razie potrzeby przygotować szybki posiłek. Dziś podrzucam pomysł na niedzielny obiad w mniej niż pół godziny. Miałam w szafce paczkę gotowych gnocchi, ale równie dobrze możesz zrobić to danie z makaronem.

Gnocchi z kremowym sosem szpinakowym – www.eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 25 min.
Ilość porcji: 2-3

SKŁADNIKI

1 opakowanie gnocchi lub makaronu (ok. 500 g)
1 pęczek szpinaku*
1-2 łyżeczki oleju
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
1 opakowanie wegańskiej śmietany**
sól
pieprz

 

*może być świeży lub mrożony
**18% Planton lub Rama lub inna

PRZYGOTOWANIE

  1. W lekko osolonej wodzie ugotuj gnocchi (lub makaron).
  2. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli.
  3. Dodaj drobno posiekany czosnek, smaż minutę.
  4. Dodaj drobno posiekany szpinak (lub mrożony).
  5. Jak szpinak zmięknie dopraw solą i pieprzem.
  6. Dolej śmietany, wymieszaj.
  7. Sos jest gotowy, opcjonalnie możesz 1/3 sosu zblendować na gładko, wymieszać z resztą sosu i ugotowanymi gnocchi (lub makaronem). Podawaj posypane wegańskim parmezanem (domowej roboty lub od Wege Sióstr).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • Magda plant-based

    Miły przepis na szybki obiad. Chyba się skusimy i zgarniemy kilka Plantonów Creamo z magazynu. :D Dzięki za oznaczenie naszego produktu! :) Pozdrawiam serdecznie! <3

  • Magdalena

    Jeśli szpinak mrożony to jaka ilość ?

    • eat me please

      Zawsze daję na oko, ale na 2-3 osoby tak ok. 400g powinno być ok. Ten pęczek szpinaku to też raczej spory, przynajmniej u mnie na bazarku takie sprzedają.