Przyprawa gomashio – sól sezamowa
Dziś coś prostego do zrobienia samemu w domu, dwa składniki, dwadzieścia minut i sól sezamowa gotowa.
Gomashio (gomasio aka sól sezamowa) – typowa przyprawa kuchni japońskiej, mieszanka zmielonych i podprażonych niełuskanych ziaren sezamu oraz soli. Popularna w diecie makrobiotycznej.
Dlaczego warto zrobić gomasio?
Bo jest bogata w składniki odżywcze… Niezastąpione źródło wapnia (100 g sezamu zawiera 1160 mg wapnia, a dla porównania mleko krowie zawiera 118 mg, jaja kurze 65 mg, a sery od 250 do 850 mg), żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawiera witaminę: A – która ma pozytywny wpływ na kondycję skóry, paznokci, włosów oraz zdolność widzenia; E – która neutralizuje wolne rodniki uszkadzające tkanki i przyspieszające proces starzenia się organizmu (jest silnym antyoksydantem) oraz grupy B – takie które mają zbawienny wpływ na układ odpornościowy, poprawiają samopoczucie, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i są niezbędne w procesie przemiany białek.
Dzięki wysokiej zawartości aminokwasów zawartych w sezamie jest łatwo przyswajalna przez organizm. Zawiera także fitosterole, roślinne sterydy obniżające poziom złego cholesterolu, chroniące przed chorobami serca i zapobiegające rakowi prostaty. Sól zawarta w gomasio neutralizuje zgubne działanie cukru (słodyczy) na nasz organizm (zwłaszcza na autonomiczny układ nerwowy), dodatkowo likwiduje nadmierną kwasowość krwi.
Gomasio spożywamy z pełnymi ziarnami zbóż i kaszami, z wszelkimi warzywami, dodajemy do sałatek, zup, domowych past, posypujemy kanapki, ogólnie zastępujemy nim zwykłą sól w potrawach. Sporządzone własnoręcznie powinno być przechowywane w lodówce i spożyte w ciągu ok. 10 dni.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
10 łyżek niełuskanego sezamu białego lub czarnego
2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej jodowanej
PRZYGOTOWANIE
- Na suchej, dużej patelni podpraż nasiona sezamu do momentu, aż będą chrupiące.
- Dodaj sól, praż kolejne 30 sekund.
- Zdejmij z kuchenki i zmiel w moździerzu (jak nie posiadasz to w blenderze lub młynku).
świetny pomysł nie tylko jako zdrowa przyprawa ale też dla wielu osób klucz do obniżenia spożywania zbyt dużej ilości soli ;) ja akurat rzadko kiedy solę, a taką przyprawę z przyjemnością zrobię :)
Dokładnie im mniej tym lepiej!