Przyprawa gomashio – sól sezamowa

Dziś coś prostego do zrobienia samemu w domu, dwa składniki, dwadzieścia minut i sól sezamowa gotowa.

Gomashio (gomasio aka sól sezamowa) – typowa przyprawa kuchni japońskiej, mieszanka zmielonych i podprażonych niełuskanych ziaren sezamu oraz soli. Popularna w diecie makrobiotycznej.

Dlaczego warto zrobić gomasio?

Bo jest bogata w składniki odżywcze… Niezastąpione źródło wapnia (100 g sezamu zawiera 1160 mg wapnia, a dla porównania mleko krowie zawiera 118 mg, jaja kurze 65 mg, a sery od 250 do 850 mg), żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawiera witaminę: A – która ma pozytywny wpływ na kondycję skóry, paznokci, włosów oraz zdolność widzenia; E – która neutralizuje wolne rodniki uszkadzające tkanki i przyspieszające proces starzenia się organizmu (jest silnym antyoksydantem) oraz grupy B – takie które mają zbawienny wpływ na układ odpornościowy, poprawiają samopoczucie, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i są niezbędne w procesie przemiany białek.

Dzięki wysokiej zawartości aminokwasów zawartych w sezamie jest łatwo przyswajalna przez organizm. Zawiera także fitosterole, roślinne sterydy obniżające poziom złego cholesterolu, chroniące przed chorobami serca i zapobiegające rakowi prostaty. Sól zawarta w gomasio neutralizuje zgubne działanie cukru (słodyczy) na nasz organizm (zwłaszcza na autonomiczny układ nerwowy), dodatkowo likwiduje nadmierną kwasowość krwi.

Gomasio spożywamy z pełnymi ziarnami zbóż i kaszami, z wszelkimi warzywami, dodajemy do sałatek, zup, domowych past, posypujemy kanapki, ogólnie zastępujemy nim zwykłą sól w potrawach. Sporządzone własnoręcznie powinno być przechowywane w lodówce i spożyte w ciągu ok. 10 dni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: słoik 200 ml

SKŁADNIKI

10 łyżek niełuskanego sezamu białego lub czarnego
2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej jodowanej

PRZYGOTOWANIE

  1. Na suchej, dużej patelni podpraż nasiona sezamu do momentu, aż będą chrupiące.
  2. Dodaj sól, praż kolejne 30 sekund.
  3. Zdejmij z kuchenki i zmiel w moździerzu (jak nie posiadasz to w blenderze lub młynku).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • świetny pomysł nie tylko jako zdrowa przyprawa ale też dla wielu osób klucz do obniżenia spożywania zbyt dużej ilości soli ;) ja akurat rzadko kiedy solę, a taką przyprawę z przyjemnością zrobię :)