Gorąca czekolada

Od jakiegoś czasu marzyła mi się gorąca czekolada, ale nie jakieś tam zwykłe kakao + mleko, tylko taka gęsta i prawdziwie słodka :) Dlatego po krótkim researchu posiadanych składników powstał poniższy przepis.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

4 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego*
3-4 łyżki melasy daktylowej (lub syropu klonowego, z agawy etc.)
10-20 g masła kakaowego
1/4 szklanki kakao
2 łyżeczki maranty trzcinowej w proszku (lub innej skrobi)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

TIP: *Przepis na domowe mleko migdałowe: 1 szklankę migdałów namocz przez noc w 1 szklance przegotowanej wody. Następnego dnia zblenduj to wszystko z dodatkowymi 3 szklankami przegotowanej wody. Po 2 minutach miksowania odcedź mleko na sitku wyłożonym gazą, w misce która będzie pod spodem będzie gotowe mleko, a w gazie zostanie migdałowa pulpa, której możesz użyć np. do zrobienia ciastek dla psa lub ciasta migdałowo czekoladowego.

PRZYGOTOWANIE

  1. Kakao i marantę trzcinową wymieszaj w szklance dodając odrobinę zimnego mleka, tak aby nie pozostały żadne grudki.
  2. Pozostałe składniki umieść w małym garnku i doprowadź do wrzenia. Dodaj kakao i wymieszaj dokładnie. Czekolada po chwili powinna zgęstnieć (dzięki marancie trzcinowej). Podawaj od razu po zrobieniu.

TIP: Ponieważ jednym ze składników jest masło kakaowe, które pod wpływem niższych temperatur zmienia stan skupienia na stały, czekoladę podawaj jedynie na ciepło. Jeśli zostawisz sobie część na później w lodówce, tuż przed podaniem podgrzej ją, aby rozpuścić tłustą warstwę która utworzy się na wierzchu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.