Granola cynamonowa

Jeśli jesteś znudzony przepisami na granolę, nie masz zajawki na DIY i ogólnie nie chce ci się, nie czytaj dalej, idź do sklepu kupić sobie jakiś pełen syropu glukozowego (samo zło) i oleju palmowego (zło podwójne) paczkowany produkt :P Smacznego.

Ale skoro już czytasz dalej tooooo kolejna granola, bo poprzednie mi się już znudziły, no i cynamonowa, bo <3 ten magiczny proszek. Try it!


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: 10

SKŁADNIKI

suche:
4 szklanki ekspandowanego ryżu
4 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej lub amarantusa
2 szklanki płatków żytnich instant (jeśli chcesz żeby granola była bezglutenowa – dodaj odpowiednio płatki bezglutenowe)
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów laskowych
1 szklanka orzechów nerkowca
1 szklanka pokrojonych daktyli

mokre:
8-10 łyżek roztopionego oleju kokosowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2,5 łyżki cynamonu
8-10 łyżek syropu klonowego (lub innego słodkiego)

TIP: Ryż ekspandowany to takie coś brzydko opakowane, leży najczęściej obok chrupek kukurydzianych. Oczywiście możesz go zastąpić ekspandowanym amarantusem, kaszą jaglaną czy płatkami bezglutenowymi jeśli zależy ci na wykluczeniu glutenu, jeśli nie płatki owsiane też będą spoko.

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 150 stopni.
  2. Suche składniki – poza daktylami – wymieszaj w dużej misce.
  3. Mokre składniki połącz i powoli wlewaj do suchych mieszając aż całkowicie pokryjesz je cynamonowym syropem.
  4. Granolę umieść na płaskiej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika.
  5. Piecz co 10 minut mieszając łopatką. Po 40 minutach dodaj pokrojone daktyle, wymieszaj dokładnie i wstaw na kolejne ok. 20 minut, nie zapominając o mieszaniu co jakiś czas.
  6. Gotową granolę pozostaw do ostygnięcia poza piekarnikiem. Przechowuj w zamykanym pojemniku.


Cinnamon granola

RECIPE

Preparation time: 1 h
Serves: 10

INGREDIENTS

dry:
4 cups of expanded rice
4 cups of expanded millet or amaranth
2 cups instant rye flakes (if you want to granola was gluten free – gluten-free cereal)
1/2 cup almonds
1/2 cup hazelnuts
1 cup cashew nuts
1 cup chopped dates

wet:
8-10 tablespoons melted coconut oil
1 tablespoon vanilla extract
2.5 tablespoons cinnamon
8-10 tablespoons maple syrup (or other sweet)

TIP: Expanded rice is usually next to corn snacks in grocery shops. Of course, you can replace it with expanded amaranth, millet flakes gluten-free.

PREPARATION

  1. Set oven to 150 degrees.
  2. Combine dry ingredients – except dates – in a large bowl.
  3. Combine wet ingredients and slowly pour into the dry, mixing until completely coated with cinnamon syrup.
  4. Place granola on a flat baking tray lined with baking paper, put in the oven.
  5. Bake, stirring every 10 minutes with a spatula.
  6. After 40 minutes, add chopped dates, combine and put on another 20 minutes, not forgetting the mixing from time to time.
  7. Leave to cool. Store in an airtight container.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.