Granola dyniowa słodzona daktylami

Jakiś czas temu, totalnie przypadkiem kupiłam daktyle w proszku. Przez jakiś czas daktylowym proszkiem słodziłam koktajle białkowe, ale szukałam innego zastosowania… i dodanie ich do dyniowej granoli okazało się hitem!

Słodycz daktyli jest zupełnie inna niż ta z cukru trzcinowego czy ksylitolu. Połączenie jej z korzennymi przyprawami i dyniowym pure, daje niepowtarzalny smak.

Granola dyniowa słodzona daktylami – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: ponad 1 h
Ilość porcji: dużo

SKŁADNIKI

4 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
4 szklanki ekspandowanej komosy ryżowej lub prosa
4 szklanki ekspandowanego ryżu lub amarantusa
2 szklanki orzechów pekan
1/2 szklanki suszonego mango
1/2 szklanki białego niełuskanego sezamu
12 łyżek oleju kokosowego
12 łyżek sproszkowanych daktyli
1 łyżka przyprawy do ciast z dyni
1 szklanka pure z dyni
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 130 stopni.
  2. Płatki owsiane, ekspandowaną komosę, ryż, orzechy i sezam, wymieszaj w dużej misce. Mango pokrój w drobne kawałki, przyda ci się nieco później.
  3. Olej kokosowy rozpuść i wymieszaj ze sproszkowanymi daktylami, pure z dyni oraz szczyptą soli. Powstały w ten sposób syrop wlej do miski z mieszanką płatków i dokładnie wymieszaj.
  4. Granolę umieść na płaskiej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika.
  5. Piecz co 20 minut mieszając łopatką. Po 60 minutach dodaj pokrojone mango, wymieszaj dokładnie i wstaw na kolejne ok. 20 minut, nie zapominając o mieszaniu co jakiś czas.
  6. Gotową granolę pozostaw do ostygnięcia poza piekarnikiem. Przechowuj w zamykanym pojemniku.


Pumpkin spice granola

Granola dyniowa słodzona daktylami – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: over 1 h
Serves: a lot

INGREDIENTS

4 cups of gluten-free oatmeal
4 cups of puffed quinoa or millet
4 cups of puffed rice or amaranth
2 cups of pecan nuts
1/2 cup of dried mango
1/2 cup of unshelled white sesame seeds
12 tbsp of coconut oil
12 tbsp of dry dates powder
1 tbsp of pumpkin pie spice
1 cup of pumpkin puree
pinch of salt

PREPARATION

  1. Set the oven to 130 celsius degrees.
  2. Mix oatmeal, expanded quinoa & rice, nuts and sesame in a large bowl.
  3. Cut mango into small pieces.
  4. Dissolve coconut oil and combine with powdered dates, pumpkin puree and a pinch of salt. Pour syrup into a bowl with dry ingredients and mix thoroughly.
  5. Place the granola on a flat baking tray, lined with baking paper, put in the oven.
  6. Bake approx. for 1 hour and 20 minutes, stir with a spatula every 20 minutes. After 60 minutes, add mango, mix thoroughly and put for another 20 minutes back in the oven.
  7. Cool granola outside the oven. Store in a airtight container.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.