Granola pomarańczowo kokosowa

Jeszcze kilka godzin po jej zrobieniu, dom pachnie pomarańczą i kokosem. Kolejny raz zrobiłam granolę na totalnym spontanie z tego co akurat znalazłam w domu, skórka pomarańczowa została mi po noworocznym keksie, a wiórki kokosowe mam zawsze na stanie. Własnej produkcji mleko migdałowe i świeże pomarańcze na wierzch… Każde śniadanie powinno wyglądać mniej więcej tak!


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 60 min.
Ilość porcji: ok. 10

SKŁADNIKI

3 szklanki ekspandowanego amarantusa
2 szklanki bezglutenowych płatków
2 szklanki ekspandowanej gryki
2 szklanki wiórków kokosowych
2 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 pomarańcze (sok i skórka)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 łyżki ksylitolu
6 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego
1/2 łyżeczki soli
+ miąższ młodego kokosa (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. W dużej misce umieść amarantusa, płatki, grykę, jaglaną i wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką.
  2. W małym garnku rozpuść olej wraz z ksylitolem, sokiem i skórką  otartą z pomarańczy, ekstraktem i solą.
  3. Przygotowaną mieszankę płatków zalej przygotowanym syropem i dokładnie wymieszaj.
  4. Granolę rozprowadź równomiernie po płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.
  5. Co 10-15 minut przemieszaj. Kandyzowaną skórkę pomarańczową i młodego kokosa dodaj w połowie pieczenia (po 25 minutach). Piecz ok. 50 minut.
  6. Gotową granolę umieść w szczelnym pojemniku.


Orange & coconut granola

RECIPE

Preparation time: approx. 60 min.
Serves: approx. 10

INGREDIENTS

3 cups expanded amaranth
2 cups gluten-free cereal
2 cups expanded buckwheat
2 cups grated coconut
2 cups expanded millet
1/2 cup candied orange peel
3 oranges (juice and zest)
2 tsp vanilla extract
4 tbsp of xylitol
6 tbsp unrefinedcoconut oil
1/2 tsp salt

+ flesh young coconut (optional)

PREPARATION

  1. In a large bowl, place amaranth flakes, buckwheat, millet, coconut and stir with a spoon.
  2. In a small saucepan dissolve the oil, together with xylitol, orange juice and zest, vanilla extract and salt.
  3. Pour prepared mixture into the bowl with flakes and combine with the spoon.
  4. Place granola on a flat baking tray lined with baking paper and put in the oven.
  5. Stir every 10-15 minutes. Candied orange peel and young coconut add in the middle of baking time (25 minutes). Bake approx. 50 minutes. Than leave it to cool.
  6. Storage ready-made granola in an airtight container.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *