Granola śliwka w czekoladzie

Najlepsze śniadanie to takie spożywane bez zbędnego pośpiechu, do godziny po przebudzeniu. Pomaga to w utrzymaniu optymalnego poziomu glukozy we krwi, bez którego czujesz zmęczenie, rozdrażnienie i masz problemy z koncentracją.

Osobiście bez śniadania z domu nie wyjdę, nie dam rady myśleć, nie mam siły, nie chce mi się… często jest to jedyny posiłek który spożywam w domu, dlatego lubię jak jest smaczny, zdrowy i energetyczny. Granola domowej roboty wymaga nieco czasu podczas produkcji, ale potem codzienna porcja zalana mlekiem roślinnym to już chwila i gotowe. Była już granola cynamonowaczekoladowo wiśniowa. Teraz śliwka w czekoladzie…

www.eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: ok. 10

SKŁADNIKI

suche:
2 szklanki ekspandowanego ryżu
2 szklanki ekspandowanego amarantusa
3 szklanki płatków żytnich
3 szklanki płatków jęczmiennych
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów laskowych
6 łyżki kruszonego ziarna kakaowca
6 łyżki łuskanych ziaren konopi (opcjonalnie)
1,5-2 szklanki suszonych śliwek
1-1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki soli

mokre:
10 łyżek oleju kokosowego
10 łyżek syropu klonowego
4 łyżki mleka roślinnego (migdałowe, sojowe, ryżowe, owsiane etc.)

TIP: Płatki możesz zamienić na dowolne inne, zachowując odpowiednie proporcje.

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 170 stopni.
  2. Suche składniki – poza śliwkami i czekoladą – wymieszaj w dużej misce.
  3. Mokre składniki połącz i powoli wlewaj do suchych mieszając, aż całkowicie je pokryjesz.
  4. Granolę umieść na płaskiej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika.
  5. Piecz co 10 minut mieszając łopatką. % minut przed końcem dorzuć śliwki, wymieszaj, wstaw do piekarnika.
  6. Po 1 h wyjmij granolę z piekarnika, do jeszcze ciepłej dodaj drobno pokrojoną czekoladę, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
  7. Przechowuj w zamykanym pojemniku.


Chocolate & cherry granola

RECIPE

Preparation time: approx. 1 h
Serves: approx. 10

INGREDIENTS

dry:
2 cups expanded rice
2 cups expanded amaranth
3 cups rye flakes
3 cups of barley flakes
1/2 cup almonds
1/2 cup hazelnuts
6 tbsp of crushed cocoa beans
6 tbsp of shelled hemp seeds (optional)
1.5-2 cups of dried plums
1-1.5 bar of dark chocolate
1/2 tsp salt

wet:
10 tbsp of coconut oil
10 tbsp maple syrup
4 tbsp of plantbased milk (almond, soy, rice, oats, etc.)

TIP: You can customize you granola by using other kind of flakes, keeping similar proportions.

PREPARATION

  1. Preheat oven to 170 degrees.
  2. Combine dry ingredients – except plums and chocolate – in a large bowl.
  3. Combine wet ingredients and slowly pour into the dry, stirring constantly until flakes and nuts are completely coated.
  4. Place granola on a flat baking tray lined with baking paper, put in the oven.
  5. Bake, stirring every 10 minutes with a spatula. 20 minutes before the end of baking, stir plums into granola.
  6. After 1 hour, remove the granola from the oven. Add the finely chopped chocolate, mix well and leave to cool.
  7. Store in an airtight container.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.