Gryczany soba z tofu, boczniakami i kolendrą

Magiczne weekendy, ciężkie powroty do rzeczywistości, niedomyte ślady markera i wspomnienia… a noc nadal pachnie latem, gdy jest ciemno muzyka brzmi głośniej, a jedzenie smakuje lepiej. Dlatego często zdarza mi się gotować późnymi wieczorami, kiedy wszystko poza głośnikami milczy.

Włącz dźwięk, idź do kuchni, smacznego i dobranoc!


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 2-3

SKŁADNIKI

1 opakowanie boczniaków (250 g)
360 g tofu naturalnego (2 paczki polsoja)
1 pęczek świeżej kolendry
4 łyżki białego niełuskanego sezamu
1/2 główki sałaty rzymskiej lub bok choi
1 opakowanie gryczanego makaronu typu soba (300 g)
3 łyżki sosu sojowego klasycznego
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki mirin
3 łyżki oleju sezamowego
1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE

  1. Tofu podsmaż na łyżce oleju sezamowego, aż się zrumieni na złoto. Odstaw na bok.
  2. W tym samym czasie ugotuj makaron.
  3. Na patelni rozgrzej pozostały olej, dodaj czosnek, sos sojowy, syrop klonowy i mirin, wymieszaj.
  4. Pokrojone w plastry boczniaki wrzuć na patelnię. Po 2-3 minutach dodaj pokrojoną sałatę.
  5. Następnie wrzuć na patelnię wcześnie przygotowane tofu oraz makaron, chwilę pomieszaj aż składniki się podgrzeją.
  6. Przed podaniem wymieszaj wszystko z sezamem oraz drobno posiekaną świeżą kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *