Guacamole
Awokado to najbardziej kaloryczny owoc, ale nie ze względu na zawartość cukru – jak w innych owocach – a tłuszczu. Na szczęście są to zdrowe tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3, dzięki którym składniki odżywcze z innych produktów są lepiej przyswajalne (przyswajalność antyrakowego likopenu z pomidorów wzrasta 4 krotnie jeśli jednocześnie jemy awokado)
Awokado zaliczane jest do tzw. superfoods, pisałam już o nich przy okazji przepisu na lody.
Awokado to także: potas (więcej niż w bananach) – który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca, wpływa korzystnie na układ nerwowy; witaminy C, E i A – które mają działanie przeciwnowotworowe; witamin z grupy B (m.in. kwas foliowy) – który zapobiega wadom rozwojowym płodu; luteina – która chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącymi do słabego wzroku, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej; błonnik (rozpuszczalny) – który pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi; glutation (antyoksydant) – który jest odpowiedzialny za uzupełnianie i „odzyskiwanie” innych przeciwutleniaczy w ciele, niezbędny dla silnego systemu immunologicznego; fitoskładnik beta-sitosterol – który obniża poziom LDL (zły cholesterol) i triglicerydów przy jednoczesnym wzroście HDL (dobry cholesterol) we krwi.
W skrócie… jeśli chcesz przyswoić to wszystko co powyżej, zrób guacamole, to tylko 5 minut roboty :)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 dojrzałe awokado
1 limonka (sok i skórka z niej)
0,5-1 ząbek czosnku
1/4-1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
1/4 szklanki drobno posiekanej kolendry
+ szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
++ pokrojony w drobną kostkę pomidor
PRZYGOTOWANIE
- Awokado obierz ze skóry.
- Wszystkie składniki poza cebulą oraz kolendrą umieść w blenderze i wymieszaj.
- Na koniec dodaj kolendrę i cebulę, zblenduj kilkanaście sekund. Gotowe.
BRAK KOMENTARZY