Hi, i am vegan Ramen (shiitake & kombu)!

Po marnym lecie przychodzi wrzesień jak listopad, zapotrzebowanie na gluten wzrasta, ciało domaga się kalorii, a umysł endorfin. Myślami jestem w misce ramen’u, plątanina makaronu ściąga w dół, a gęsty bulion wypycha z powrotem na powierzchnię, łapię łyk oleju sezamowego, drobno posiekanej zieleniny i grzybka enoki… powiększam się! Zjadam całą miskę ;)

Kiedy to czytasz ja jestem w drodze, gdzieś między zimnem a ciepłem (EDIT już nie jestem, wróciłam, ale pech chciał że przepis się nie ukazał wtedy kiedy mu kazałam ;), w trosce o twoje dobre samopoczucie zostawiam ci przepis. Od razu zaznaczam, zacznij zabawę na dzień przed planowanym spożywaniem ramen’u (STEP 1 zajmuje jakieś 2 minuty, ale jest ważny)!

vegan ramen – eatmeplease.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 2 h
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

baza bulionu:
20 g kombu
10-20 g suszonych grzybów (shitake lub borowiki*)
4 L wody

sos:
3/4 szklanki jasnego sosu sojowego
3 łyżki sake
2 łyżka mirin

bulion:
2 łyżki oleju sezamowego
8 szalotek
4 ząbki czosnku
2 łyżki startego imbiru
2 pieczarki portobello**

dodatki:
szpinak wodny lub zwykły
tofu lub tempeh
grzybki enoki lub portobello**
cukinia
pachnotka lub kolendra
szczypiorek
sezam
olej sezamowy

+ makaron pszenny (w sklepach ten specjalny do ramen’u jest niewegański, dlatego kupiłam makaron do chow mein

opcjonalnie skórka lub sok z limonki, shichimi togarashi***

*z braku shiitake dodałam je kiedyś i smakowało równie pysznie ;)
**rodzaj pieczarki o brązowym kapeluszu możesz zastąpić białą lub innymi grzybami
***japońska ostra przyprawa – ma super posmak, który zawdzięcza suszonej skórce mandarynki

PRZYGOTOWANIE

STEP 1 / Baza bulionu:

  1. Dzień przed planowanym spożyciem ramen’u namocz kombu i grzyby w 4 litrach zimnej wody. Pozostaw pod przykryciem na 8-12 h.
  2. Po tym czasie wyjmij płaty kombu, woda przyda ci się na kolejnych etapach.

STEP 2 / Sos:

  1. Wymieszaj 0,5 szklanki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki sake i 1 łyżkę mirin.

STEP 3 / Bulion:

  1. Na oleju sezamowym podsmaż szalotki, czosnek, imbir i portobello, aż będą solidnie przysmażone.
  2. Teraz dolej do tego bazę bulionu (przygotowaną dzień wcześniej) i sos.
  3. Gotuj ok 1,5 h, następnie odcedź na gęstym sicie.
  4. Klarowny wywar gotuj dalej, aż odparuje i nabierze głębszego smaku przez kolejną godzinę – to powinno wystarczyć. W międzyczasie przygotuj sobie makaron i dodatki.
  5. Przed podaniem umieszczaj w wysokich miskach odrobinę bulionu, makaron i wybrane dodatki (najlepiej minimum 3-4 różne).
  6. Dodatki możesz zastosować na surowo lub podsmażyć czy poddusić (tyczy się to grzybów, tofu i tempehu) przed umieszczeniem w misce ramen’u, jak wolisz ;)
  7. Opcjonalnie: podawaj polane odrobiną oleju sezamowego i posypane przyprawą shichimi togarashi lub sezamem.


Hi, i am vegan Ramen (shiitake & kombu)!

vegan ramen – eatmeplease.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

RECIPE

Preparation time: approx. 2 h
Serves: 4-6

INGREDIENTS

base:
20 g of kombu
10-20 g of dried mushrooms (shitake or other)
4 L of water

sauce:
3/4 cup light soy sauce
3 tbsp sake
2 tbsp mirin

broth:
2 tbsp sesame oil
8 shallots
4 cloves of garlic
2 tbsp grated ginger
2 portobello mushrooms

toppings:
baby spinach or water spinach
tofu or tempeh
enoki or portobello* mushrooms
courgette
a pinch or a coriander
chive
sesame
sesame oil

+ wheat pasta (in stores there are a special ramen noodles but non vegan, so i bought chow mein pasta)

Optionally: lime zest or juice, shichimi togarashi **

* type of mushroom brown hat
** Japanese spice

PREPARATION

STEP 1 / Base:

  1. The day before the planned ramen intake, soak the kombu and mushrooms in 4 liters of cold water.
  2. Leave under cover for 8-12 h.
  3. After this time take out kombat flakes, the water will be useful in next steps.

STEP 2 / Sauce:

  1. Mix 0.5 cup light soy sauce, 2 tablespoons sake and 1 tablespoon mirin.

STEP 3 / Broth:

  1. Fry the shallots, garlic, ginger and portobello on sesame oil – until gold.
  2. Now add the base (prepared the day before) and the sauce.
  3. Boil for 1.5 hours, then strain on a dense sieve.
  4. Cook the liquid until it evaporates and gets a deeper flavor for another hour – it should be enough.
  5. In the meantime prepare the noodles and toppings.
  6. Place a small amount of broth, pasta and selected toppings (preferably at least 3-4 different) in the bowls.
  7. Toppings can be used raw or fried or chopped (including mushrooms, tofu and tempeh) before being placed in a ramen bowl as you prefer ;)
  8. Optionally: serve with sesame oil and sprinkle with shichimi togarashi or sesame seeds.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *