Hi, i am vegan Ramen (shiitake & kombu)!
Po marnym lecie przychodzi wrzesień jak listopad, zapotrzebowanie na gluten wzrasta, ciało domaga się kalorii, a umysł endorfin. Myślami jestem w misce ramen’u, plątanina makaronu ściąga w dół, a gęsty bulion wypycha z powrotem na powierzchnię, łapię łyk oleju sezamowego, drobno posiekanej zieleniny i grzybka enoki… powiększam się! Zjadam całą miskę ;)
Kiedy to czytasz ja jestem w drodze, gdzieś między zimnem a ciepłem (EDIT już nie jestem, wróciłam, ale pech chciał że przepis się nie ukazał wtedy kiedy mu kazałam ;), w trosce o twoje dobre samopoczucie zostawiam ci przepis. Od razu zaznaczam, zacznij zabawę na dzień przed planowanym spożywaniem ramen’u (STEP 1 zajmuje jakieś 2 minuty, ale jest ważny)!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
baza bulionu:
20 g kombu
10-20 g suszonych grzybów (shitake lub borowiki*)
4 L wody
sos:
3/4 szklanki jasnego sosu sojowego
3 łyżki sake
2 łyżka mirin
bulion:
2 łyżki oleju sezamowego
8 szalotek
4 ząbki czosnku
2 łyżki startego imbiru
2 pieczarki portobello**
dodatki:
szpinak wodny lub zwykły
tofu lub tempeh
grzybki enoki lub portobello**
cukinia
pachnotka lub kolendra
szczypiorek
sezam
olej sezamowy
+ makaron pszenny (w sklepach ten specjalny do ramen’u jest niewegański, dlatego kupiłam makaron do chow mein
opcjonalnie skórka lub sok z limonki, shichimi togarashi***
*z braku shiitake dodałam je kiedyś i smakowało równie pysznie ;)
**rodzaj pieczarki o brązowym kapeluszu możesz zastąpić białą lub innymi grzybami
***japońska ostra przyprawa – ma super posmak, który zawdzięcza suszonej skórce mandarynki
PRZYGOTOWANIE
STEP 1 / Baza bulionu:
- Dzień przed planowanym spożyciem ramen’u namocz kombu i grzyby w 4 litrach zimnej wody. Pozostaw pod przykryciem na 8-12 h.
- Po tym czasie wyjmij płaty kombu, woda przyda ci się na kolejnych etapach.
STEP 2 / Sos:
- Wymieszaj 0,5 szklanki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki sake i 1 łyżkę mirin.
STEP 3 / Bulion:
- Na oleju sezamowym podsmaż szalotki, czosnek, imbir i portobello, aż będą solidnie przysmażone.
- Teraz dolej do tego bazę bulionu (przygotowaną dzień wcześniej) i sos.
- Gotuj ok 1,5 h, następnie odcedź na gęstym sicie.
- Klarowny wywar gotuj dalej, aż odparuje i nabierze głębszego smaku przez kolejną godzinę – to powinno wystarczyć. W międzyczasie przygotuj sobie makaron i dodatki.
- Przed podaniem umieszczaj w wysokich miskach odrobinę bulionu, makaron i wybrane dodatki (najlepiej minimum 3-4 różne).
- Dodatki możesz zastosować na surowo lub podsmażyć czy poddusić (tyczy się to grzybów, tofu i tempehu) przed umieszczeniem w misce ramen’u, jak wolisz ;)
- Opcjonalnie: podawaj polane odrobiną oleju sezamowego i posypane przyprawą shichimi togarashi lub sezamem.
Hi, i am vegan Ramen (shiitake & kombu)!
RECIPE
INGREDIENTS
base:
20 g of kombu
10-20 g of dried mushrooms (shitake or other)
4 L of water
sauce:
3/4 cup light soy sauce
3 tbsp sake
2 tbsp mirin
broth:
2 tbsp sesame oil
8 shallots
4 cloves of garlic
2 tbsp grated ginger
2 portobello mushrooms
toppings:
baby spinach or water spinach
tofu or tempeh
enoki or portobello* mushrooms
courgette
a pinch or a coriander
chive
sesame
sesame oil
+ wheat pasta (in stores there are a special ramen noodles but non vegan, so i bought chow mein pasta)
Optionally: lime zest or juice, shichimi togarashi **
* type of mushroom brown hat
** Japanese spice
PREPARATION
STEP 1 / Base:
- The day before the planned ramen intake, soak the kombu and mushrooms in 4 liters of cold water.
- Leave under cover for 8-12 h.
- After this time take out kombat flakes, the water will be useful in next steps.
STEP 2 / Sauce:
- Mix 0.5 cup light soy sauce, 2 tablespoons sake and 1 tablespoon mirin.
STEP 3 / Broth:
- Fry the shallots, garlic, ginger and portobello on sesame oil – until gold.
- Now add the base (prepared the day before) and the sauce.
- Boil for 1.5 hours, then strain on a dense sieve.
- Cook the liquid until it evaporates and gets a deeper flavor for another hour – it should be enough.
- In the meantime prepare the noodles and toppings.
- Place a small amount of broth, pasta and selected toppings (preferably at least 3-4 different) in the bowls.
- Toppings can be used raw or fried or chopped (including mushrooms, tofu and tempeh) before being placed in a ramen bowl as you prefer ;)
- Optionally: serve with sesame oil and sprinkle with shichimi togarashi or sesame seeds.
Można czymś zastąpić sake?
można pominąć ;)