Hummus z ananasem i jalapeño

W poprzedni weekend w jednym z nadwiślańskich klubów odbyła się impreza o nazwie Hi Hummus!  Niestety totalna pomyłka jak dla mnie, było tak mało hummusu, że nazwa wydarzenia robiła chyba tylko za chwyt marketingowy :( Tak bardzo chciałam tej soboty dobrego hummusu, a tu lipa, musiałam ten niedobry zabić smakiem jabłkowego cydru z Pomostu.

Dlatego po powrocie do domu ciecierzyca wylądowała w wodzie, a ja wpadłam na pomysł zrobienia wersji słodko-ostrej. Ogarnęłam z pobliskiego sklepu ananasa i znalazłam w lodówce papryczki jalapeño, a następnego dnia rano wszystko wylądowało w blenderze. No to teraz możesz sobie zrobić dobry hummus ananasowy, nieco odmienny w smaku od tego klasycznego lub wybrać jeden z wcześniejszych przepisów z EMP: hummus oliwkowy, awokado hummus, hummus z czarnej fasoli, hummus z bobu, hummus klasyczny.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 6

SKŁADNIKI

hummus:
1 szklanka suchej ciecierzycy (moczona min. 12 h)
2/3 szklanki pokrojonego w kostkę świeżego ananasa
6 łyżek tahini
1-2 papryczki jalapeno (pikle ze słoika lub 1 świeża)
1-2 ząbki czosnku
1 limonka (świeżo wyciśnięty sok z niej)
4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki kuminu
sól do smaku

dodatki:
prażone orzechy ziemne
czarne lub zielone oliwki
oliwa extra virgin
limonka lub cytryna
pikle
słodka papryka
kumin

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciecierzycę namocz przez noc (minimum 12 h).
  2. Ugotuj z odrobiną soli aż będzie miękka.
  3. Wszystkie składniki na hummus umieść w pojemniku blendera albo w misce jeśli używasz blendera ręcznego.
  4. Zmiel dokładnie na gładką masę. Sprawdź czy jest odpowiednio doprawiony.
  5. Podawaj posypany prażonymi orzechami ziemnymi lub klasycznie z piklami, oliwkami, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.


Pineapple & jalapeño hummus

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

RECIPE

Preparation time: 15 min.
Serves: 6

INGREDIENTS

hummus:
1 cup dry chickpeas (soaked min. 12 h)
2/3 cup diced fresh pineapple
6 tablespoons tahini
1-2 jalapeno peppers (from a jar of pickles or fresh 1)
1-2 cloves garlic 1 lime (freshly squeezed juice from it)
4 tablespoons olive oil
1/2 teaspoon cumin
Salt to taste

toppings:
roasted peanuts
black or green olives
extra virgin olive oil
lime or lemon
pickles
pepper
cumin

PREPARATION

  1. Soak chickpeas overnight (minimum 12 h).     
  2. Cook with a pinch of salt until soft.     
  3. Place all hummus ingredients in a blender container or a bowl (if using a hand blender).     
  4. Blend until smooth. Check if it’s properly seasoned.     
  5. Serve sprinkled with roasted peanuts or with pickles, olives, olive oil, lemon juice and spices.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.