Hummus z ananasem i jalapeño
W poprzedni weekend w jednym z nadwiślańskich klubów odbyła się impreza o nazwie Hi Hummus! Niestety totalna pomyłka jak dla mnie, było tak mało hummusu, że nazwa wydarzenia robiła chyba tylko za chwyt marketingowy :( Tak bardzo chciałam tej soboty dobrego hummusu, a tu lipa, musiałam ten niedobry zabić smakiem jabłkowego cydru z Pomostu.
Dlatego po powrocie do domu ciecierzyca wylądowała w wodzie, a ja wpadłam na pomysł zrobienia wersji słodko-ostrej. Ogarnęłam z pobliskiego sklepu ananasa i znalazłam w lodówce papryczki jalapeño, a następnego dnia rano wszystko wylądowało w blenderze. No to teraz możesz sobie zrobić dobry hummus ananasowy, nieco odmienny w smaku od tego klasycznego lub wybrać jeden z wcześniejszych przepisów z EMP: hummus oliwkowy, awokado hummus, hummus z czarnej fasoli, hummus z bobu, hummus klasyczny.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
hummus:
1 szklanka suchej ciecierzycy (moczona min. 12 h)
2/3 szklanki pokrojonego w kostkę świeżego ananasa
6 łyżek tahini
1-2 papryczki jalapeno (pikle ze słoika lub 1 świeża)
1-2 ząbki czosnku
1 limonka (świeżo wyciśnięty sok z niej)
4 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki kuminu
sól do smaku
dodatki:
prażone orzechy ziemne
czarne lub zielone oliwki
oliwa extra virgin
limonka lub cytryna
pikle
słodka papryka
kumin
PRZYGOTOWANIE
- Ciecierzycę namocz przez noc (minimum 12 h).
- Ugotuj z odrobiną soli aż będzie miękka.
- Wszystkie składniki na hummus umieść w pojemniku blendera albo w misce jeśli używasz blendera ręcznego.
- Zmiel dokładnie na gładką masę. Sprawdź czy jest odpowiednio doprawiony.
- Podawaj posypany prażonymi orzechami ziemnymi lub klasycznie z piklami, oliwkami, oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.
Pineapple & jalapeño hummus
RECIPE
INGREDIENTS
hummus:
1 cup dry chickpeas (soaked min. 12 h)
2/3 cup diced fresh pineapple
6 tablespoons tahini
1-2 jalapeno peppers (from a jar of pickles or fresh 1)
1-2 cloves garlic 1 lime (freshly squeezed juice from it)
4 tablespoons olive oil
1/2 teaspoon cumin
Salt to taste
toppings:
roasted peanuts
black or green olives
extra virgin olive oil
lime or lemon
pickles
pepper
cumin
PREPARATION
- Soak chickpeas overnight (minimum 12 h).
- Cook with a pinch of salt until soft.
- Place all hummus ingredients in a blender container or a bowl (if using a hand blender).
- Blend until smooth. Check if it’s properly seasoned.
- Serve sprinkled with roasted peanuts or with pickles, olives, olive oil, lemon juice and spices.
BRAK KOMENTARZY