Hummus z burakiem

Burak to bardzo smaczne źródło żelaza, przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i błonnika. Z uwagi na swoje wartości odżywcze ostatnio ląduje głównie w sokach, ale przypomniało mi się że mam zaległy przepis na hummus… właśnie z burakiem ;)

W tej odsłonie idealnie pasuje do ryżowego pieczywa, posypany odrobiną czarnuszki.

Na blogu pojawiło się kilka innych przepisów na hummus:

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

1 szklanka ciecierzycy
ok. 300 g buraków ze słoika
2 łyżki tahini
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu jabłkowego
1,5 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki chilli
sól himalajska

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciecierzycę ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie.
  2. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. W między czasie ogarnij sobie miskę, blender i pozostałe składniki.
  4. Ostudzoną ciecierzycę umieść w misce wraz z pozostałymi składnikami, zblenduj do momentu uzyskania konsystencji gładkiej pasty.
  5. Podawaj posypany czarnuszką na ryżowym pieczywie.


Beetroot hummous

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

RECIPE

Preparation time: 15 min.
Serves: 2-4

INGREDIENTS

1 cup chickpeas
300 grams of pickled beetroots
2 tbsp tahini
1 clove of garlic
1/2 lemon (juice)
2 tbsp of oil
1 tsp of apple cider vinegar
1,5 tsp of cumin
1/2 tsp of chilli
pinch of himalayan salt

PREPARATION

  1. Cook chickpeas in slightly salted water until soft.
  2. Leave to cool down.
  3. In the meantime, get yourself a bowl, blender and other ingredients.
  4. Place the chickpeas in the bowl, with other ingredients and blend until smooth.
  5. Serve sprinkled with nigella sativa seeds, on rice cakes.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *