Hummus z burakiem
Burak to bardzo smaczne źródło żelaza, przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i błonnika. Z uwagi na swoje wartości odżywcze ostatnio ląduje głównie w sokach, ale przypomniało mi się że mam zaległy przepis na hummus… właśnie z burakiem ;)
W tej odsłonie idealnie pasuje do ryżowego pieczywa, posypany odrobiną czarnuszki.
Na blogu pojawiło się kilka innych przepisów na hummus:
- klasyczny
- z bobu
- z czarnej fasoli
- awokado
- oliwkowy
- z ananasem i jalapeno
- z ajwarem
- z kolendrą
- pomidorowy
- chilli z wędzoną papryką
- dyniowy
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka ciecierzycy
ok. 300 g buraków ze słoika
2 łyżki tahini
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu jabłkowego
1,5 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki chilli
sól himalajska
PRZYGOTOWANIE
- Ciecierzycę ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie.
- Pozostaw do ostygnięcia.
- W między czasie ogarnij sobie miskę, blender i pozostałe składniki.
- Ostudzoną ciecierzycę umieść w misce wraz z pozostałymi składnikami, zblenduj do momentu uzyskania konsystencji gładkiej pasty.
- Podawaj posypany czarnuszką na ryżowym pieczywie.
Beetroot hummous
RECIPE
INGREDIENTS
1 cup chickpeas
300 grams of pickled beetroots
2 tbsp tahini
1 clove of garlic
1/2 lemon (juice)
2 tbsp of oil
1 tsp of apple cider vinegar
1,5 tsp of cumin
1/2 tsp of chilli
pinch of himalayan salt
PREPARATION
- Cook chickpeas in slightly salted water until soft.
- Leave to cool down.
- In the meantime, get yourself a bowl, blender and other ingredients.
- Place the chickpeas in the bowl, with other ingredients and blend until smooth.
- Serve sprinkled with nigella sativa seeds, on rice cakes.
BRAK KOMENTARZY