DIY Instant Chai Masala

Spędziłam kiedyś dwa tygodnie na Jersey, jednej z Wysp Normandzkich położonych niedaleko kanału La Manche. Znajomi u których mieszkaliśmy mieli w zwyczaju gotować herbatę z mlekiem, miodem i przyprawami. Nigdy wcześniej nie miałam zajawki na bawarkę, a odkrycie że herbata z mlekiem w jakiejkolwiek konfiguracji może mi smakować było dość niespodziewane. Nie byłam w Indiach, ale to właśnie stamtąd wywodzi się napój o którym mowa i pewnie stamtąd przywieźli sobie ten zwyczaj :)

Masala chai to – w skrócie – tradycyjny indyjski słodki napój na bazie herbaty, mleka i przypraw. Nie ma jednego właściwego przepisu na chai masalę, każdy region, każda rodzina ma swój własny sposób na przygotowanie, własny zestaw przypraw i proporcje. W zasadzie powinien dominować smak zielonego kardamonu i imbiru, ale dodaje się również: cynamon, gałkę muszkatołową, czarny pieprz, czarny kardamon, goździki, anyż, fenkuł, kolendrę, szafran, kumin. Zdarzają się wersje gdzie zamiast czarnej herbaty jest zielona (gunpowder). O mleku nie będę pisać bo w mojej wersji i tak zastąpiłam je sojowym :P

Najbardziej typowym sposobem przygotowania chai’u jest zagotowanie i ciągłe mieszanie – w celu umożliwienia odpowiedniej ekstrakcji aromatów – wody, mleka, herbaty i przypraw. Korzeń imbiru, laski cynamonu, ziarna kardamonu, pieprzu i goździków umieszczamy wraz z liśćmi czarnej herbaty w małym metalowym naczyniu, zalewamy mlekiem (ok. 1/4 – 1/2 porcji), wodą (3/4 – 1/2 porcji) i dosładzamy ulubioną melasą, cukrem bądź syropem. Miksturę doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Rozlewamy do szklanek przez sitko (na którym osadzają się przyprawy i liście herbata), pijemy…

Ale ponieważ nie zawsze chce mi się odprawiać ten cały rytuał, polecam przepis na gotową mieszankę (taki instant masala chai DIY), którą przed podaniem jedynie zalewasz gorącą wodą (bądź mlekiem). Można sobie oczywiście kupić gotowy chai – koszt ok. 50-60 zł za 300-400 g opakowanie. Można też poświęcić 10 minut swojego cennego czasu i …Do It Yourself :P


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: ok. 14

SKŁADNIKI

instant masala chai:
1 szklanka mleka w proszku sojowego lub ryżowego
1/2 szklanki cukru nierafinowanego (lub kokosowego, palmowego, każdego który tylko da się drobno zmielić)
1/3 szklanki czarnej herbaty w proszku (zwykłej ekspresowej lub liściastej czarnej herbaty, zmielonej w młynku do kawy)
2 łyżeczki mielonego imbiru
1,5 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

dodatkowo:
250 ml gorącej wody lub mleka migdałowego (ryżowego, sojowego etc.)

TIP: proporcje przypraw, herbaty, mleka i substancji słodzącej są przykładowe, możesz sam dowolnie je zmodyfikować, aby dopasować smak napoju do swojego gustu :)

PRZYGOTOWANIE

  1. Cukier i herbatę (oraz wszystkie inne składniki które masz w postaci nie zmielonej) umieść w młynku do kawy i dokładnie zmiel.
  2. Pozostałe składniki umieść w dużej misce, dodaj do nich wcześniej zmielony cukier z herbatą i dokładnie wymieszaj.
  3. Gotowy proszek umieść w małych szczelnie zamykanych pojemnikach i rozdaj swoim ziomkom w ramach noworocznych gift’ów :)
  4. Aby cieszyć się smakiem tego napoju, zalej 4 łyżeczki chai masali, szklanką gorącej wody lub mleka, zamieszaj, poczekaj chwilę aż się zaparzy, pij :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.