Jabłka pod bezglutenową kruszonką (apple crumble)

Weekend pełen kontaktu z naturą, spacery nad Narwią, grzybobranie i zbieranie dzikich jabłek. Małe podgrzybki marynują się w słoiczkach, większe okazy suszą się na zimę, a jabłka na dobry początek lądują pod kruszonką.

Apple crumble w wersji bezglutenowej z wykorzystaniem płatków i migdałów. Mocno cynamonowe, z dużą ilością jabłek, najlepsze na jesień.

Jeśli masz ochotę na inną formę ciasta z jabłkami to polecam bezglutenową szarlotkę orzechową lub klasyczną na kruchym cieście ze słodko-słonym karmelem.

Apple crumble – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 40 min.
Ilość porcji: blacha 31 cm

SKŁADNIKI

1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka ksylitolu
3 łyżki rodzynek
3 łyżki ciemnego rumu

kruszonka:
2 łyżki oleju kokosowego
1 1/2 szklanki płatków bezglutenowych
1/2 szklanki zmielonych migdałów
1 łyżeczka cynamonu
2-4 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

TIP: Najlepiej użyj twardych, kwaśnych jabłek, takich jak na szarlotkę. Olej kokosowy możesz zamienić na wegańskie masło.

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oleju kokosowego.
  3. Rodzynki umieść w szklance i zalej rumem, pozostaw na min. 15 minut.
  4. Jabłka pokrój w plastry, a plastry na mniejsze kawałki. Wymieszaj w misce z cynamonem, ksylitolem i odrobiną soli.
  5. Rozpuść olej kokosowy, dodaj do niego ksylitol i pozostałe składniki kruszonki. Dokładnie wymieszaj.
  6. Jabłka umieść w naczyniu żaroodpornym.
  7. Powstałą „kruszonkę” rozprowadź na wierzchu owoców.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz, aż będzie przyrumienione, czyli około 30-40 minut.
  9. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno, a jeszcze lepiej z bitą śmietaną lub kulką waniliowych lodów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.