Jabłkowo cynamonowe powidła

Zima, obumarła natura czeka na to samo co ja, jeszcze ponad miesiąc. W sklepach, na bazarach importowane warzywa, owoce, no i nasze lokalne jabłka w kilkunastu odmianach, trzeba korzystać! Nie przepadam za nimi, ale czy to ważne, szarlotkę czasem zjem, naleśniki z powidłami mmmmm…

To będą takie słodkie powidła, karmelizowane jabłka z cukrem o konsystencji musu. Najpierw musisz ogarnąć sobie jabłka (ja użyłam Szampion), umyć, obrać wydłubać pestki, upiec i zblendować, aby miały idealnie gładką konsystencję, na koniec z powrotem umieścić w piekarniku, aby zgęstniały. Widzisz, szybka akcja!


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + 2 h
Ilość porcji: 5 słoików po 235 ml

SKŁADNIKI

1,5 kg jabłek
2/3 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka jabłkowego cydru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki goździków

TIP: Możesz dodać innego rodzaju cukru i pokombinować z jego ilością zgodnie z własnymi preferencjami :)

PRZYGOTOWANIE

  1. Nastaw piekarnik na 125 stopni.
  2. Jabłka obierz, wydrąż środek, pokrój na plasterki.
  3. Umieść je w naczyniu żaroodpornym wraz z cukrem, ekstraktem z wanilii, solą i cydrem. Wymieszaj i wstaw do piekarnika (możesz piec pod przykryciem).
  4. Po 30 minutach jabłka powinny być miękkie (jeśli nie są całkowicie miękkie potrzymaj je tam nieco dłużej), wyjmij i umieść w wysokim naczyniu. Zblenduj dokładnie, aby miały gładką i jednolitą konsystencję.
  5. Umieść z powrotem w naczyniu żaroodpornym, dodaj cynamon, goździki i wymieszaj. Wstaw na kolejne ok. 1-1,5 h do piekarnika, w tym czasie powidła powinny zgęstnieć.
  6. Po wyjęciu z piekarnika, pozbądź się goździków, a gotowe powidła jeszcze ciepłe zapakuj do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem, pod przykryciem do ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.