Sałatka z granatem i winegret z pomarańczy

Dzisiaj rano było podobno +1,5. Nadeszła ta najgorsza pora, kiedy jeszcze z przyzwyczajenia założyłabym szorty, a tak naprawdę musiałam rękawiczki i czapkę. Na szczęście słońce i brak deszczu równa się rower, no i jest piątek więc :D

Żeby złapać nieco więcej energii do obiadu będzie pełna witamin, owoców i warzyw sałatka. Smacznego!


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

sałatka:
biała kapusta (ok. 1/4 główki małej kapusty)
czerwona kapusta (ok. 1/4 główki małej kapusty)
2 nektarynki (lub kwaśne jabłka lub gruszki)
1/2 szklanki łuskanego słonecznika
1 granat

pomarańczowy winegret:
sok z 2 pomarańczy
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu winnego (lub jabłkowego)
1 łyżeczka łagodnej musztardy
1/4 łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie)
1/4 łyżeczki soli

TIP: Proporcje są dość umowne, możesz je dowolnie zmodyfikować.

PRZYGOTOWANIE

  1. Kapusty pokrój w pióra za pomocą krajalnicy lub ręcznie. Umieść w dużej misce.
  2. Składniki na sos wymieszaj dokładnie.
  3. Słonecznika podpraż na suchej patelni (opcjonalnie – będzie bardziej chrupiący).
  4. Do kapusty dodaj pokrojone w plastry nektarynki (lub inne owoce), nasiona granata oraz prażonego słonecznika.
  5. Gotowy sos dodaj do sałatki, wymieszaj i pozostaw na jakiś czas aby wszystko się przegryzło.


Autumn salad with pomegranate and orange vinaigrette

RECIPE

Preparation time: 15 min.
Serves: 4

INGREDIENTS

salad:
white cabbage (approx. 1/4 small head of cabbage)
red cabbage (approx. 1/4 small head of cabbage)
2 nectarines (or sour apples or pears)
1/2 cup hulled sunflower
1 pomegranate

orange vinaigrette:
orange juice from 2 orange
6 tbsp olive oil
2 tbsp wine vinegar (or apple)
1 tsp of mild mustard
1/4 tsp chilli flakes (optional)
1/4 tsp salt

TIP: You can freely modify the proportions of ingredients.

PREPARATION

  1. Cut cabbage into the pen using a slicer or by hands. Place in a large bowl.
  2. Mix the sauce ingredients.
  3. Roast sunflower seeds on a dry frying pan (optional – it will be more crunchy).
  4. Put sliced nectarines (or other fruits), pomegranate seeds and roasted sunflower seeds to a bowl with cabbage and mix it well.
  5. Add sauce to salad, stir and leave for a while to make it more intense in flavor.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.