09.12.2015

Karmelowy tofurnik

Tofu powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego, czasem nazywane jest „serem” z soji. Jest niskokaloryczne, bogate w białko, nienasycone tłuszcze roślinne i witaminy. W mojej kuchni pojawia się dość często, zarówno ze względu na swoje wartości odżywcze jak i różnorodność zastosowań (desery, ciasta, pasty do pieczywa, burgery, sosy etc.) Woooow why so serious…

To było po prostu kolejne ciasto, na kolejny koncert dla zespołów… no może nieco bardziej wyjątkowe niż wcześniejsze i wyszło całkiem spoko, więc zasłużyło na mały fejm :P

Tofurnik – czyli sernik z tofu :) Dotychczas na blogu pojawiły się już: ciasto tofu cappuccino, czekoladowe z malinamipeanut butter RAW. Dzisiejszy przepis to tofurnik ze słodko-słonym karmelem na spodzie z paluszków. Idealna równowaga smaków, zajaweczka!


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: blacha 22 cm

SKŁADNIKI

spód:

2/3 szklanki zmielonych solonych paluszków
80 g oleju kokosowego (ok. 1/2 szklanki)
1 łyżka syropu klonowego
2 łyżki mleka ryżowego (lub innego)
1/2 łyżeczki soli

TIP: Syrop klonowy możesz zastąpić każdym innym lub melasą. Jeśli ciasto wyjdzie za suche dodaj odrobinę więcej mleka roślinnego (kokosowe, ryżowe, sojowe, migdałowe etc.).

*karmel:
1 puszka mleka kokosowego
2/3 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
2 łyżki ciemnego rumu lub 2-3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli

masa z tofu:
3 kostki tofu (ok. 750 g)
2 łyżki oleju kokosowego
1/3 szklanki syropu klonowego
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki karmelu*

PRZYGOTOWANIE

spód:

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  2. Składniki wymieszaj dokładnie ręką, gotowym ciastem wypełnij spód blachy.
  3. Tak przygotowany spód piecz ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.

karmel:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w rondelku, po 15 minutach odlej 1/2 szklanki karmelu, który przyda ci się zaraz do masy z tofu.
  2. Resztę karmelu gotuj ok. 30 minut, aż zacznie gęstnieć.
  3. Karmel pozostaw na ciepłej kuchence, do momentu aż udekorujesz nim upieczone ciasto.

masa z tofu:

  1. Do 1/2 szklanki karmelu dodaj olej kokosowy, tak aby się rozpuścił.
  2. Wszystkie składniki na masę umieść w misce, dolej karmel z olejem i dokładnie wymieszaj, najlepiej blenderem z metalową końcówką.
  3. Gotową masę wylej na ostudzony spód.
  4. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.
  5. Gotowe ciasto polej karmelem i posyp prażonymi orzechami ziemnymi.

TIP: Syrop klonowy dodawaj na samym końcu, będziesz wtedy w stanie skontrolować czy poziom słodkości jest okey, ewentualnie dodać go mniej lub więcej niż podałam w przepisie ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  • karmel na wierzchu przyprawia o ślinotok! haha :D zresztą w połączeniu z orzeszkami i kokosową nutą tofurnika musi smakować obłędnie :)

  • Daria ma rację, obłędne połączenie! Pysznie wygląda :)

  • Sandra

    Czy w kajmaku można zastąpić cukier erytrolem?

    • eat me please

      Niestety nie wiem, nie mam doświadczenia z erytrolem i nie wiem jak się zachowuje pod wpływem temperatury :( Za to często używam ksylitolu i dsprawdza się w karmelu, kwestia koloru i smaku, jest nieco inny niż ten na ciemnym nierafinowanym cukrze, ale nadal słodki ;)