Jaglanka z figami, daktylami i orzechami
Kolejny poranek ciężkiego tygodnia, a ty zasypiasz nad kawą… Lepiej weź coś zjedz ziom! Śniadanie może być bogate w kalorie i węgle, przecież cały dzień będziesz na nich jechał.
Jak mam zapotrzebowanie na wysokoenergetyczne śniadanie, robię owsiankę na wodzie lub kaszę jaglaną na mleku np. kokosowym, zawsze na słodko, z dużą ilością dodatków, najlepiej na ciepło. Taka typowa poranna „papka” idealnie najada i rozgrzewa, nigdy się nie nudzi bo za każdym razem możesz ją wzbogacić innym dodatkiem, zdrowa, smaczna, prosta i stosunkowa szybka w przygotowaniu.
Kasza jaglana to ok. 4 g białka, 44 mg magnezu, 3 mg wapnia, witaminy z grupy B, 23 g węglowodanów na 100 g ugotowanych ziaren. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna, ma działanie zasadotwórcze, niestety posiada wysoki indeks glikemiczny – nie jest wskazana dla diabetyków. To teraz konkrety…
PRZEPIS
SKŁADNIKI
kasza:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1-1,5 szklanki mleka kokosowego*
ok. 0,5 szklanki wody (mniej lub więcej)*
2-4 łyżki syropu klonowego (lub melasy daktylowej)
1/2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
dodatki smakowe:
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
4 suszone figi
4 daktyle
1/2 szklanki pokrojonych orzechów (laskowe, migdały, nerkowca etc.)
szczypta niełuskanego białego sezamu
TIP: * Możesz użyć innego mleka roślinnego (sojowe, owsiane, ryżowe, etc) lub zastąpić wodę mlekiem, jak wolisz.
Jeśli chodzi o dodatki smakowe możesz dodać zupełnie wszystko, łącznie ze świeżymi owocami, gorzką czekoladą, kakao, powidłami (np. jabłkowo-cynamonowymi) etc.
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę jaglaną wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Pozbędziesz się w ten sposób lekkiej goryczki w smaku.
- Upraż ją na suchej patelni, do momentu aż zacznie ładnie pachnieć.
- Dodaj mleko, wodę, ekstrakt z wanilii, 2 łyżki syropu klonowego lub innego słodkiego, sól, sok z cytryny.
- W czasie kiedy kasza będzie się gotować do miękkości, upraż w piekarniku albo na drugiej suchej patelni orzechy (możesz je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki) oraz sezam.
- Kasza powinna być miękka i lekko płynna w konsystencji, jeśli uznasz że jest zbyt sucha dodaj nieco więcej wody lub mleka.
- Pokrój figi i daktyle na cienkie plastry.
- Gotową kaszę umieść w miskach, posyp sporą ilością dodatków i cynamonem, polej syropem klonowym, jedz na ciepło lub zimno jak wolisz :)
świetnie podana! generalnie kasza jaglana najbardziej smakuje mi w wersji kokosowej, także ten przepis trafia w moje kubki smakowe :) poza tym, piękne zdjęcia!
THX i 100% się z Tobą zgadzam z kokosem najlepsza :)