Kaszotto z kurkami na winie
Szybki obiad to u mnie najczęściej makaron, sezonowość warzyw decyduje o smaku, a brak czasu wpływa na kreatywność. Risotto, pęczotto i kaszotto to kolejny sposób na szybki posiłek i wykorzystanie resztek. Ja w swojej lodówce znalazłam kurki i lekko zwiędła pietruszkę, zrobiłam kaszotto na białym półsłodkim winku, bo taki akurat było w domu. Polecam!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka kaszy
2 łyżki oliwy
1 cebula cukrowa
2 ząbki czosnku
1/2-2/3 szklanki wina półsłodkiego białego
1,5 szklanka bulionu warzywnego
250 g kurek
świeża pietruszka
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż 2 minutki na oliwie.
- Dodaj drobno posiekany czosnek.
- Podsmaż chwilę i dodaj kaszę. Wymieszaj dokładnie, poczekaj aż kasza wchłonie całą oliwę.
- Dolej wino, wymieszaj i poczekaj aż alkohol wyparuje.
- Dodaj bulion, przykryj i poczekaj aż kasza będzie al dente.
- Umyte i pokrojone kurki dodaj do kaszy, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Duś jeszcze kilka minut, podawaj posypane świeżą pietruszką.
BRAK KOMENTARZY