Kokosowo bananowy pudding z perełkami tapioki

Cudowny dzień, słońce, pełno roboty, a jak wiadomo nie chce mi się :P Mam ochotę na coś dobrego i rozpoczynam poszukiwania… google, wszystko jasne… szybko trafiłam na coś czego wyobrażenie wywołało uśmiech. Super szybki deser, no może niezbyt niskokaloryczny, ale kto by o tym myślał w takiej chwili. W takie dni trzeba szybko coś zmontować i wyjść, bo tam na zewnątrz jest lato!

Banany i kokosy, najbardziej idealne połączenie naturalnej słodyczy i wspomnienia wakacji. Skropione czeskim, ciemnym rumem, posypane prażonymi migdałami, na bazie mleka kokosowego i sojowego z dodatkiem perełek tapioki.

Tapioka – produkt skrobiowy otrzymany z manioku, zawierający lekkostrawne węglowodany, hipoalergiczny, pozbawiony smaku. Co ważne nie zawiera glutenu i cholesterolu. Dodałabym jeszcze, że ma dość ciekawą konsystencję i chłonie smak tego w czym zostaje ugotowana.

kokos_banan_tapioka_rum3


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

1 puszka mleka kokosowego 400 ml
1 szklanka mleka sojowego (lub innego roślinnego)
1/3 szklanki perełek tapioki (do kupienia np. w sklepach z azjatycką żywnością)
1 łyżka dżemu kokosowego* lub słodkiego syropu (klonowy, z agawy etc.)
2 banany
szczypta soli
garść migdałów
4 łyżki ciemnego rumu
4 łyżki płatków lub wiórków kokosowych

* kupiłam go kiedyś w Kuchniach Świata, niestety ma tak dziwną konsystencję, że dopiero przy tym deserze znalazłam dla niego zastosowanie.

PRZYGOTOWANIE

  1. Mleko kokosowe, sojowe, perełki tapioki oraz szczyptę soli umieść w garnku. Gotuj na małym ogniu nieustannie mieszając.
  2. Kiedy perełki tapioki staną się przeźroczyste, wyłącz gaz, dodaj dżem kokosowy (lub syrop), 2 łyżki płatków kokosowych, pokrojone w plasterki banany i dokładnie wymieszaj.
  3. W międzyczasie na suchej patelni upraż migdały.
  4. Gotowy deser przelej do szklanych pucharków i odstaw do ostygnięcia (mi się nie udało, ale na ciepło też jest dobry). Przed podaniem każdą porcję posyp płatkami kokosowymi, udekoruj prażonymi migdałami (w całości, bądź pokruszonymi) i wlej na wierzch po 1 łyżce rumu do każdej porcji.

kokos_banan_tapioka_rum4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.