Kokosowy indyjski dal
Nigdy nie byłam w Indiach, ale kuchnia tego rejonu mnie inspiruje. Dzięki niej poznałam nieznane mi dotąd przyprawy i polubiłam rośliny strączkowe, a kilka typowych indyjskich potraw wpisałam na stałe do swojego jadłospisu. Dal jest jedną z nich, a powody są dość banalne… Smak, szybkość i prostota wykonania oraz wysoka zawartość wartości odżywczych. Zimą właśnie tego potrzebuję.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 szklanki soczewicy*
1 łyżka oleju kokosowego
2 cebule cukrowe
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
1 łyżeczka garam masali
2 łyżeczki ziaren kuminu
3 liście curry
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka suszonego sproszkowanego mango (amchur)
3 łyżeczki ziaren musztardowca (brązowej gorczycy)
1 łyżeczka łagodnego chilli (opcjonalnie)
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1,5 szklanki pasaty pomidorowej
sól himalajska
*może być czerwona, zielona lub brązowa – smak potrawy będzie się nieco różnił w zależności od gatunku użytej soczewicy.
+ świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE
- Soczewicę zagotuj z odrobiną soli, aż będzie al dente.
- Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę.
- Jak będzie złota dodaj czosnek i starty imbir.
- Chwilę podsmaż, dodaj przyprawy.
- Po tym jak musztardowiec zacznie strzelać dolej mleko i pasatę, wymieszaj dokładnie.
- Dodaj soczewicę i chwilę pogotuj.
- Podawaj z ryżem lub kaszą.
Easy coconut dal
RECIPE
INGREDIENTS
2 cups lentils*
1 tbsp of coconut oil
2 „sugar” onions
2 cloves of garlic
2 cm of ginger root
1 tsp garam masala
2 tsp cumin seeds
3 curry leaves
1 tsp turmeric
2 tsp ground coriander
1 tsp dried mango powder (amchur)
3 tsp brown mustard seeds
1 tsp mild chilli (optional)
1 can coconut milk (400 ml)
1.5 cups of tomato passata
pinch of himalayan salt
* You can use any kind of lentils: red, green or brown – flavor of the dish will be slightly different.
+ Fresh coriander
PREPARATION
- Boil lentils with a little salt and cinnamon stick (optional) until al dente.
- Fry finely chopped onion on greased pan until golden brown.
- Than add garlic and grated ginger.
- Fry for a while and add the spices.
- After the mustard seeds start popping add tomato passata and coconut milk and mix it well.
- Add cooked lentils and cook for a while.
- Serve with rice or groats.
BRAK KOMENTARZY