Kokosowy indyjski dal

Nigdy nie byłam w Indiach, ale kuchnia tego rejonu mnie inspiruję. Dzięki niej poznałam nieznane mi dotąd przyprawy i polubiłam rośliny strączkowe, a kilka typowych indyjskich potraw wpisałam na stałe do swojego jadłospisu. Dal jest jedną z nich, a powody są dość banalne… Smak, szybkość i prostota wykonania oraz wysoka zawartość wartości odżywczych. Zimą właśnie tego potrzebuję.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

2 szklanki soczewicy*
1 łyżka oleju kokosowego
2 cebule cukrowe
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
1 łyżeczka garam masali
2 łyżeczki ziaren kuminu
3 liście curry
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka suszonego sproszkowanego mango (amchur)
3 łyżeczki ziaren musztardowca (brązowej gorczycy)
1 łyżeczka łagodnego chilli (opcjonalnie)
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1,5 szklanki pasaty pomidorowej
sól himalajska

*może być czerwona, zielona lub brązowa – smak potrawy będzie się nieco różnił w zależności od gatunku użytej soczewicy.

+ świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE

  1. Soczewicę zagotuj z odrobiną soli i laską cynamonu (opcjonalnie) aż będzie al dente.
  2. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę.
  3. Jak będzie złota dodaj czosnek i starty imbir.
  4. Chwilę podsmaż, dodaj przyprawy.
  5. Po tym jak musztardowiec zacznie strzelać dolej mleko i pasatę, wymieszaj dokładnie.
  6. Dodaj soczewicę i chwilę pogotuj.
  7. Podawaj z ryżem lub kaszą.


Easy coconut dal

RECIPE

Preparation time: 30 min.
Serves: 4

INGREDIENTS

2 cups lentils*
1 tbsp of coconut oil
2 „sugar” onions
2 cloves of garlic
2 cm of ginger root
1 tsp garam masala
2 tsp cumin seeds
3 curry leaves
1 tsp turmeric
2 tsp ground coriander
1 tsp dried mango powder (amchur)
3 tsp brown mustard seeds
1 tsp mild chilli (optional)
1 can coconut milk (400 ml)
1.5 cups of tomato passata
pinch of himalayan salt

* You can use any kind of lentils: red, green or brown – flavor of the dish will be slightly different.

+ Fresh coriander

PREPARATION

  1. Boil lentils with a little salt and cinnamon stick (optional) until al dente.
  2. Fry finely chopped onion on greased pan until golden brown.
  3. Than add garlic and grated ginger.
  4. Fry for a while and add the spices.
  5. After the mustard seeds start popping add tomato passata and coconut milk and mix it well.
  6. Add cooked lentils and cook for a while.
  7. Serve with rice or groats.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *