01.08.2017

Konfitura malinowo lawendowa

Kiedyś będę mieć ogród pełen palm i egzotycznych owoców, ale póki co mam kilka małych doniczek z ziołami, od czegoś trzeba zacząć! Mięta czekoladowa, tymianek cytrynowy, kocanka włoska, rozmaryn lekarski, lawenda francuska… Jeszcze przez kilka miesięcy będą trafiały do potraw i deserów. Eksperymentowanie z udziałem ziół i owoców to moja nowa zajawka, a poniżej kolejny efekt rodzącej się obsesji ;)

Maliny są teraz najlepsze, dojrzewają w pełnym słońcu, tu lokalnie. Na bazarze ceny wahają się w granicach 7-9 zł za duże opakowanie, ale udało mi się trafić – może trochę gorzej wyglądające – w cenie 5 zł. Ważne by przed zakupem sprawdzić czy pod spodem nie zaszły pleśnią!

Do produkcji konfitury użyłam suszonej lawendy, możesz ją nabyć w każdym sklepie zielarskim lub ususzyć sobie kilka kwiatostanów – ze świeżego krzaczka – tak jak ja ;)

konfitura malinowo lawendowa – eatmeplease.pl

konfitura malinowo lawendowa – eatmeplease.pl

Zapisz

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 2 h
Ilość porcji: 7 x 235 ml

SKŁADNIKI

2 kg malin
1-1,5 łyżki suszonej lawendy
1/2 szklanki ksylitolu
1 paczka pektyny

PRZYGOTOWANIE

  1. Maliny umyj, odsącz na durszlaku i umieść w garnku, zagotuj.
  2. Lawendę zmiel w młynku do kawy.
  3. Do gotujących się malin dodaj, sproszkowaną lawendę oraz ksylitol.
  4. Gotuj aż ksylitol całkowicie się rozpuści, a z malin odparuje większość wody.
  5. Dodaj pektynę, gotuj jeszcze kilka minut.
  6. Jeszcze gorącą konfiturę przekładaj do wysterylizowanych słoików. Pozostaw ok 1 cm wolnego miejsca od góry, zakręcaj mocno, ustaw je obok siebie, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia. Następnego dnia możesz dla pewności pasteryzować je w piekarniku o temperaturze 125 stopni przez ok. 30 minut.


Raspberry & lavender jam

konfitura malinowo lawendowa – eatmeplease.pl

Zapisz

Zapisz

RECIPE

Preparation time: approx. 2 h
Serves: 7 x 235 ml

INGREDIENTS

2 kg of raspberries
1-1.5 tbsp dried lavender
1/2 cup xylitol
1 package of pectin*

PREPARATION

  1. Wash and drain raspberries. Put berries into a pan and cook on a low heat.
  2. Grind lavender in a coffee grinder.
  3. Once boiling, add powdered lavender and xylitol and stir until the xylitol has dissolved.
  4. Add pectin, cook for a few minutes more.
  5. Put the hot jam into sterilized jars. Leave about 1 cm free space from the top, turn firmly, set them side by side, cover with a towel and leave to cool. The next day you can pasteurize them in the oven at 125 degrees for about 30 minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.