Konfitura malinowo lawendowa
Kiedyś będę mieć ogród pełen palm i egzotycznych owoców, ale póki co mam kilka małych doniczek z ziołami, od czegoś trzeba zacząć! Mięta czekoladowa, tymianek cytrynowy, kocanka włoska, rozmaryn lekarski, lawenda francuska… Jeszcze przez kilka miesięcy będą trafiały do potraw i deserów. Eksperymentowanie z udziałem ziół i owoców to moja nowa zajawka, a poniżej kolejny efekt rodzącej się obsesji ;)
Maliny są teraz najlepsze, dojrzewają w pełnym słońcu, tu lokalnie. Na bazarze ceny wahają się w granicach 7-9 zł za duże opakowanie, ale udało mi się trafić – może trochę gorzej wyglądające – w cenie 5 zł. Ważne by przed zakupem sprawdzić czy pod spodem nie zaszły pleśnią!
Do produkcji konfitury użyłam suszonej lawendy, możesz ją nabyć w każdym sklepie zielarskim lub ususzyć sobie kilka kwiatostanów – ze świeżego krzaczka – tak jak ja ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 kg malin
1-1,5 łyżki suszonej lawendy
1/2 szklanki ksylitolu
1 paczka pektyny
PRZYGOTOWANIE
- Maliny umyj, odsącz na durszlaku i umieść w garnku, zagotuj.
- Lawendę zmiel w młynku do kawy.
- Do gotujących się malin dodaj, sproszkowaną lawendę oraz ksylitol.
- Gotuj aż ksylitol całkowicie się rozpuści, a z malin odparuje większość wody.
- Dodaj pektynę, gotuj jeszcze kilka minut.
- Jeszcze gorącą konfiturę przekładaj do wysterylizowanych słoików. Pozostaw ok 1 cm wolnego miejsca od góry, zakręcaj mocno, ustaw je obok siebie, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia. Następnego dnia możesz dla pewności pasteryzować je w piekarniku o temperaturze 125 stopni przez ok. 30 minut.
Raspberry & lavender jam
RECIPE
INGREDIENTS
2 kg of raspberries
1-1.5 tbsp dried lavender
1/2 cup xylitol
1 package of pectin*
PREPARATION
- Wash and drain raspberries. Put berries into a pan and cook on a low heat.
- Grind lavender in a coffee grinder.
- Once boiling, add powdered lavender and xylitol and stir until the xylitol has dissolved.
- Add pectin, cook for a few minutes more.
- Put the hot jam into sterilized jars. Leave about 1 cm free space from the top, turn firmly, set them side by side, cover with a towel and leave to cool. The next day you can pasteurize them in the oven at 125 degrees for about 30 minutes.
BRAK KOMENTARZY