Konfitura malinowo lawendowa

Kiedyś będę mieć ogród pełen palm i egzotycznych owoców, ale póki co mam kilka małych doniczek z ziołami, od czegoś trzeba zacząć! Mięta czekoladowa, tymianek cytrynowy, kocanka włoska, rozmaryn lekarski, lawenda francuska… Jeszcze przez kilka miesięcy będą trafiały do potraw i deserów. Eksperymentowanie z udziałem ziół i owoców to moja nowa zajawka, a poniżej kolejny efekt rodzącej się obsesji ;)

Maliny są teraz najlepsze, dojrzewają w pełnym słońcu, tu lokalnie. Na bazarze ceny wahają się w granicach 7-9 zł za duże opakowanie, ale udało mi się trafić – może trochę gorzej wyglądające – w cenie 5 zł. Ważne by przed zakupem sprawdzić czy pod spodem nie zaszły pleśnią!

Do produkcji konfitury użyłam suszonej lawendy, możesz ją nabyć w każdym sklepie zielarskim lub ususzyć sobie kilka kwiatostanów – ze świeżego krzaczka – tak jak ja ;)

konfitura malinowo lawendowa – eatmeplease.pl

konfitura malinowo lawendowa – eatmeplease.pl

Zapisz

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 2 h
Ilość porcji: 7 x 235 ml

SKŁADNIKI

2 kg malin
1-1,5 łyżki suszonej lawendy
1/2 szklanki ksylitolu
1 paczka pektyny

PRZYGOTOWANIE

  1. Maliny umyj, odsącz na durszlaku i umieść w garnku, zagotuj.
  2. Lawendę zmiel w młynku do kawy.
  3. Do gotujących się malin dodaj, sproszkowaną lawendę oraz ksylitol.
  4. Gotuj aż ksylitol całkowicie się rozpuści, a z malin odparuje większość wody.
  5. Dodaj pektynę, gotuj jeszcze kilka minut.
  6. Jeszcze gorącą konfiturę przekładaj do wysterylizowanych słoików. Pozostaw ok 1 cm wolnego miejsca od góry, zakręcaj mocno, ustaw je obok siebie, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia. Następnego dnia możesz dla pewności pasteryzować je w piekarniku o temperaturze 125 stopni przez ok. 30 minut.


Raspberry & lavender jam

konfitura malinowo lawendowa – eatmeplease.pl

Zapisz

Zapisz

RECIPE

Preparation time: approx. 2 h
Serves: 7 x 235 ml

INGREDIENTS

2 kg of raspberries
1-1.5 tbsp dried lavender
1/2 cup xylitol
1 package of pectin*

PREPARATION

  1. Wash and drain raspberries. Put berries into a pan and cook on a low heat.
  2. Grind lavender in a coffee grinder.
  3. Once boiling, add powdered lavender and xylitol and stir until the xylitol has dissolved.
  4. Add pectin, cook for a few minutes more.
  5. Put the hot jam into sterilized jars. Leave about 1 cm free space from the top, turn firmly, set them side by side, cover with a towel and leave to cool. The next day you can pasteurize them in the oven at 125 degrees for about 30 minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *