Kopytka (gnocchi) dyniowe

Kilka lat temu robiłam je często, potem odeszły w zapomnienie i nigdy nie doczekały się porządnej sesji foto. Są naprawdę spoko, miękkie, delikatne, a co najważniejsze zaspokajają pragnienie na potrawy mączne. Są w 100 % bezglutenowe, więc mogę je jeść!

Kopytka dyniowe łatwo przygotować z resztek ziemniaków i dyni (potrzebujesz jedynie po 200 g pure każdego z nich). Przed podaniem rozpuść ulubione roślinne masło na patelni, dodaj świeżych ziół i wymieszaj z powstałym sosem kopytka. Smacznego.

Dyniowe gnocchi – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

200 g pure z ziemniaków
200 g pure z dyni
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
ok. 14-20 łyżek mąki owsianej bezglutenowej
2 łyżki oliwy
sól

TIP: Ilość mąki zależy od tego jakie wyjdzie nam ciasto, czasem trzeba dać nieco więcej jak mocno lepi się do rąk, a lepić się nie powinno ;) Mąkę można zrobić poprzez zmielenie w blenderze lub młynku bezglutenowych płatków owsianych (zajmuje to chwilę).

PRZYGOTOWANIE

  1. Najpierw przygotuj sobie pure z ziemniaków i dyni (możesz wykorzystać jakieś resztki z przygotowywania innych potraw, jeśli ich nie posiadasz ugotuj ziemniaki aż będą miękkie, dynię upiecz w kawałkach aż będzie również miękka, ostudź, zblenduj).
  2. Umieść pure w misce, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj ręką solidnie obsypaną mąką. Wymieszaj tylko żeby połączyć składniki, dokładniej wyrobisz je zaraz na blacie.
  3. Blat kuchenny posyp solidnie mąką, umieść swoje ciasto i wyrabiaj do momentu aż przestanie się kleić, dodając nieco więcej mąki w trakcie. Nie przesadź z mąką bo ciasto będzie za suche i będzie się rozpadać.
  4. Z gotowego ciasta uformuj walec, pokrój go na kluseczki i wrzucaj je do gotującej się (lekko osolonej) wody. Gotuj jeszcze 2-3 minuty po wypłynięciu na wierzch. Czynność powtarzaj do momentu, aż skończy ci się ciasto :)
  5. Podawaj z masełkiem i świeżymi ziołami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Asia

    Ja bym uważała że stwierdzeniem, że 100% bezglutenowe :) owies choć bezglutenowy jest często zanieczyszony glutenem, osoby z celiakia raczej nie zaryzykują użycia mąki owsianej. Choć kopytka wyglądają cudnie i sama bym zszamala

    • eat me please

      W przepisie podałam mąkę owsianą bezglutenową. Używam marki Provena, ma przekreślony kłos na opakowaniu tak więc jest bezpieczna i sprawdzona :)