Kotlety (bezjajeczne) z tofu i kwaśną śmietaną

Taki typowy polski obiad w wersji wegańskiej to pewnie nie tylko moja cotygodniowa zachcianka. „Schabowego” w Lokal Vegan Bistro zawsze chętnie przygarnę, ale zrobiłam mały wywiad wśród ziomeczków i wystąpiło zapotrzebowanie na jeden z klasyków kuchni wegetariańskiej – zwanej kiedyś w PL jarską – kotlety jajeczne.

Był już przepis na burgery z tofu, teraz będzie wersja stylizowana na danie z baru mlecznego, do tego kwaśna śmietana z mleka sojowego, sporo świeżego koperku i domowe ogórki małosolne mmmmmmm

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 12-16 kotletów

SKŁADNIKI

kotlety:

2 kostki tofu (ok. 400 g)
4 ziemniaki
2 czerwone cebule
1/3 szklanki świeżego koperku
4 łyżeczki musztardy
1,5-2 łyżeczki soli kala namak
świeżo mielony czarny pieprz
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody

śmietana:

1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 łyżka ciepłej wody
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub innego bezsmakowego)

dodatkowo:
koperek do dekoracji
olej do smażenia
bezglutenowa bułka tarta
ogórki małosolne

PRZYGOTOWANIE

kotlety:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Pozostaw do ostygnięcia.
  2. Cebule drobno posiekaj i podsmaż na złoto.
  3. Zmielone siemię lniane wymieszaj z wodą, odstaw na chwilę.
  4. W misce rozgnieć widelcem tofu i ostudzone ziemniaki. Następnie dodaj podsmażoną cebulę, namoczone siemię lniane oraz pozostałe składniki i wymieszaj.
  5. Z gotowej masy formuj małe lub średnie „kotleciki”, obtaczając je w bułce tartej.
  6. Smaż na średnim ogniu, uważaj przy przekręcaniu bo są dość delikatne.
  7. Podawaj polane kwaśną śmietaną i posypane świeżym koperkiem, najlepiej w towarzystwie domowych ogórków małosolnych ;)

śmietana:

  1. Mleko umieść w wysokim naczyniu.
  2. Kwasek cytrynowy wymieszaj w łyżce ciepłej wody i dodaj go do mleka.
  3. Następnie dodaj sól i przy pomocy miksera wymieszaj aż się lekko spieni.
  4. Na koniec dodaj olej i miksuj na wysokich obrotach 2-5 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Gotową śmietanę przelej do wyparzonego słoika i umieść w lodówce (gdzie po jakimś czasie dodatkowo zgęstnieje).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pozostaw odpowiedź eat me please Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • sam wygląd tych kotlecików przypomina mi danie z dzieciństwa, za którym w sumie nie przepadałam aż tak bardzo… w każdym razie, wegańskie kotleciki uwielbiam, a tym bardziej w towarzystwie tofu :)