Kotlety sojowe a la śledzie w śmietanie

Kotlety sojowe to jeden z pierwszych produktów sojowych z jakim miałam styczność w swoim życiu. Miałam 16 lat, postanowiłam przejść na wegetarianizm niemalże z dnia na dzień, posiadając prawie zerową wiedzę na ten temat. Ale było warto ;)

Początki były trudne, sojowe produkty były rzadkością, wybór marny, a moja świadomość kulinarna jeszcze gorsza. Ale mamy 2016 i niemalże wszystko poza tymi właśnie sojowymi kotletami uległo zmianie… a ja nadal czasem mam na nie ochotę, tylko teraz już wiem jak je przyrządzić, aby smakowały.

Dziś przystawka typowo zimowa, bo ostatnio za oknem było trochę śniegu. Idealnie sprawdziła się w sylwestra w towarzystwie wytrawnego wina i najlepszych ziomeczków.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

1 paczka kotletów sojowych
2 arkusze nori
1 czerwona cebula
3-4 łyżki octu winnego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 puszka zielonego groszku
sól i pieprz do smaku

TIP: Ilość octu możesz dowolnie modyfikować, ponieważ kotlety sojowe zależnie od marki mogą różnić się nieco smakiem, kwestia ilości przypraw jest tu dość umowna.

sos:
1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub innego bezsmakowego)
1/4 łyżeczki czarnej soli
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 łyżka ciepłej wody
2 łyżeczki delikatnej musztardy
1 łyżeczka octu winnego (lub jabłkowego)

TIP: Możesz użyć sklepowego majonezu lub kwaśnej śmietany, ale licz się z tym że każdy taki produkt może mieć zupełnie inny smak i wpłynąć na finalny smak potrawy ;)

PRZYGOTOWANIE

  1. Kotlety sojowe zalej gorącą wodą, dodaj szczyptę soli i odstaw aż zmiękną.
  2. Następnie odsącz je dokładnie, potnij w paski i umieść w misce.
  3. Arkusze nori potnij na małe kawałki. Dodaj do miski.
  4. Cebulę pokrój w pióra i dodaj do pozostałych składników.
  5. Dolej olei, ocet, wymieszaj i wstaw na min. 1 h do lodówki, aby kotlety sojowe nabrały „rybnego” smaku.
  6. Po wyjęciu z lodówki dodaj sos*, odsączony zielony groszek i dokładnie wymieszaj.
  7. Gotowe ;)

*sos śmietanowo majonezowy:

  1. Do mleka dodaj wszystko poza olejem i zblenduj dokładnie aż się spieni.
  2. Następnie dolewaj powoli olej, wciąż mieszając.
  3. Na koniec wstaw do lodówki, aby jeszcze zgęstniał.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.