Kotlety sojowe a la śledzie w śmietanie

Kotlety sojowe to jeden z pierwszych produktów sojowych z jakim miałam styczność w swoim życiu. Miałam 16 lat, postanowiłam przejść na wegetarianizm niemalże z dnia na dzień, posiadając prawie zerową wiedzę na ten temat. Ale było warto ;)

Początki były trudne, sojowe produkty były rzadkością, wybór marny, a moja świadomość kulinarna jeszcze gorsza. Ale mamy 2016 i niemalże wszystko poza tymi właśnie sojowymi kotletami uległo zmianie… a ja nadal czasem mam na nie ochotę, tylko teraz już wiem jak je przyrządzić, aby smakowały.

Dziś przystawka typowo zimowa, bo ostatnio za oknem było trochę śniegu. Idealnie sprawdziła się w sylwestra w towarzystwie wytrawnego wina i najlepszych ziomeczków.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

1 paczka kotletów sojowych
2 arkusze nori
1 czerwona cebula
3-4 łyżki octu winnego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 puszka zielonego groszku
sól i pieprz do smaku

TIP: Ilość octu możesz dowolnie modyfikować, ponieważ kotlety sojowe zależnie od marki mogą różnić się nieco smakiem, kwestia ilości przypraw jest tu dość umowna.

sos:
1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub innego bezsmakowego)
1/4 łyżeczki czarnej soli
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 łyżka ciepłej wody
2 łyżeczki delikatnej musztardy
1 łyżeczka octu winnego (lub jabłkowego)

TIP: Możesz użyć sklepowego majonezu lub kwaśnej śmietany, ale licz się z tym że każdy taki produkt może mieć zupełnie inny smak i wpłynąć na finalny smak potrawy ;)

PRZYGOTOWANIE

  1. Kotlety sojowe zalej gorącą wodą, dodaj szczyptę soli i odstaw aż zmiękną.
  2. Następnie odsącz je dokładnie, potnij w paski i umieść w misce.
  3. Arkusze nori potnij na małe kawałki. Dodaj do miski.
  4. Cebulę pokrój w pióra i dodaj do pozostałych składników.
  5. Dolej olei, ocet, wymieszaj i wstaw na min. 1 h do lodówki, aby kotlety sojowe nabrały „rybnego” smaku.
  6. Po wyjęciu z lodówki dodaj sos*, odsączony zielony groszek i dokładnie wymieszaj.
  7. Gotowe ;)

*sos śmietanowo majonezowy:

  1. Do mleka dodaj wszystko poza olejem i zblenduj dokładnie aż się spieni.
  2. Następnie dolewaj powoli olej, wciąż mieszając.
  3. Na koniec wstaw do lodówki, aby jeszcze zgęstniał.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.