Koźlarz czerwony z kaszą orkiszową

Jest późne lato, kolejny weekend poza domem, wstaję o 7:20, wychodzę i idę kawałek polną drogą, a potem w las, na grzyby. Podobno wysyp już był, a godzina jest zbyt późna, ale idę. W oddali słyszę żurawie i dzięcioły, przedzieram się przez paprocie i przypomina mi się Antychryst (Lars’a von Triera). Las o tej porze to magia, słońce na mchu, pozostałości mgły, motyle, jagody i grzyby…

Najlepiej smakują te własnoręcznie zebrane – mi się to średnio udaje – ale wystarczy dosłownie kilka sztuk, aby zrobić z nich coś smacznego. W mojej potrawie wylądowały koźlarze czerwone, które rosły w mchu obok sosny. Połączyłam je z kaszą orkiszową i dużą ilością pietruszki.

Koźlarz czerwony z kaszą i pietruszką – eatmeplease.pl

Koźlarz czerwony z kaszą i pietruszką – eatmeplease.pl

Koźlarz czerwony z kaszą i pietruszką – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15-20 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

4 średnie koźlarze czerwone (lub inne)
6 łyżek białego wina
2-3 łyżki oliwy
2 czerwone cebule
6 ząbków czosnku
sól himalajska
biały pieprz

+ duży pęczek świeżej pietruszki
++ kasza orkiszowa (lub inna)

TIP: Grzyby mogą być innego rodzaju (borowiki, koźlaki, podgrzybki, zajączki), kasza również (jęczmienna – pęczak, perłowa i łamana, bulgur, gryczana nieprażona).

PRZYGOTOWANIE

  1. Grzyby oczyść, umyj i pokrój w plastry.
  2. Cebulę pokrój w pióra, czosnek w cienkie plasterki.
  3. Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  4. Patelnie rozgrzej, dodaj oliwę, cebulę i czosnek. Smaż chwilę, dodaj grzyby i sporą szczyptę soli.
  5. Jak cebula będzie zeszklona, czosnek przysmażony, a grzyby miękkie dodaj wino. Ciągle mieszając, poczekaj aż wyparuje. Dopraw białym pieprzem.
  6. Zdejmij z ognia, wymieszaj z kaszą i połową pietruszki. Przed podaniem posyp resztą pietruszki już na talerzach.


Mushrooms with spelt groats & parsley

RECIPE

Preparation time: 15-20 min.
Serves: 2-4

INGREDIENTS

4 medium red-capped scaber stalk (or other mushrooms)
6 tablespoons white wine
2-3 tablespoons olive oil
2 red onions
6 garlic cloves
pinch of himalayan salt
pinch of white pepper

+ large bunch of fresh parsley
++ spelt groats (or other)

TIP: You can use different kind of mushrooms (porcini, leccinum, boletes etc.). You can also exchange spelt groats to pearl barley, bulgur, farro or buckwheat.

PREPARATION

  1. First of all prepare your mushrooms – clean, wash and cut into slices.
  2. Cut onion into pens & garlic into thin slices.
  3. Cook groats in lightly salted water until soft.
  4. Preheat the pan, add olive oil, onions and garlic. Fry for a minute, add mushrooms and a large pinch of salt.
  5. As mushrooms are soft add the wine. Stirring constantly, wait until it evaporates and season with white pepper.
  6. Remove from heat, stir in the groats and half parsley. Sprinkle each portion with more parsley just before serving.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.