Koźlarz czerwony z kaszą orkiszową
Jest późne lato, kolejny weekend poza domem, wstaję o 7:20, wychodzę i idę kawałek polną drogą, a potem w las, na grzyby. Podobno wysyp już był, a godzina jest zbyt późna, ale idę. W oddali słyszę żurawie i dzięcioły, przedzieram się przez paprocie i przypomina mi się Antychryst (Lars’a von Triera). Las o tej porze to magia, słońce na mchu, pozostałości mgły, motyle, jagody i grzyby…
Najlepiej smakują te własnoręcznie zebrane – mi się to średnio udaje – ale wystarczy dosłownie kilka sztuk, aby zrobić z nich coś smacznego. W mojej potrawie wylądowały koźlarze czerwone, które rosły w mchu obok sosny. Połączyłam je z kaszą orkiszową i dużą ilością pietruszki.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
4 średnie koźlarze czerwone (lub inne)
6 łyżek białego wina
2-3 łyżki oliwy
2 czerwone cebule
6 ząbków czosnku
sól himalajska
biały pieprz
+ duży pęczek świeżej pietruszki
++ kasza orkiszowa (lub inna)
TIP: Grzyby mogą być innego rodzaju (borowiki, koźlaki, podgrzybki, zajączki), kasza również (jęczmienna – pęczak, perłowa i łamana, bulgur, gryczana nieprażona).
PRZYGOTOWANIE
- Grzyby oczyść, umyj i pokrój w plastry.
- Cebulę pokrój w pióra, czosnek w cienkie plasterki.
- Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Patelnie rozgrzej, dodaj oliwę, cebulę i czosnek. Smaż chwilę, dodaj grzyby i sporą szczyptę soli.
- Jak cebula będzie zeszklona, czosnek przysmażony, a grzyby miękkie dodaj wino. Ciągle mieszając, poczekaj aż wyparuje. Dopraw białym pieprzem.
- Zdejmij z ognia, wymieszaj z kaszą i połową pietruszki. Przed podaniem posyp resztą pietruszki już na talerzach.
Mushrooms with spelt groats & parsley
RECIPE
INGREDIENTS
4 medium red-capped scaber stalk (or other mushrooms)
6 tablespoons white wine
2-3 tablespoons olive oil
2 red onions
6 garlic cloves
pinch of himalayan salt
pinch of white pepper
+ large bunch of fresh parsley
++ spelt groats (or other)
TIP: You can use different kind of mushrooms (porcini, leccinum, boletes etc.). You can also exchange spelt groats to pearl barley, bulgur, farro or buckwheat.
PREPARATION
- First of all prepare your mushrooms – clean, wash and cut into slices.
- Cut onion into pens & garlic into thin slices.
- Cook groats in lightly salted water until soft.
- Preheat the pan, add olive oil, onions and garlic. Fry for a minute, add mushrooms and a large pinch of salt.
- As mushrooms are soft add the wine. Stirring constantly, wait until it evaporates and season with white pepper.
- Remove from heat, stir in the groats and half parsley. Sprinkle each portion with more parsley just before serving.
Pyszny i prosty przepis – takie lubię :) Często robię tak kurki.
o! ja też i chyba następnym razem wjadą właśnie one ;)