Krem szparagowo kokosowy z curry

Na pewno w końcu uda mi się pojechać do Tajlandii, od kiedy zaczęłam mieć zajawkę na ten kraj coraz częściej typowe tajskie przyprawy i składniki pojawiają się w codziennym menu. Przygotowuję swój układ trawienny, aby po dotarciu na miejsce czuł się jak w domu :)

Ale to dopiero za jakiś czas, na razie na potęgę eksperymentuję z wszelkimi rodzajami curry, metodami obróbki tofu, dodawaniem mleka kokosowego do wszystkiego, przemycaniem kardamonu, kuminu, kolendry, kurkumy, trawy cytrynowej, limonki, sezamu i mięty. Wiem że nadejdzie ten dzień kiedy na tamtejszym targu nabędę świeży galangal,  azjatycką oraz tajską bazylię i kto wie co jeszcze. Pewnie zamiast zwiedzać zabytki udam się do kuchni, a potem z przejedzonym brzuszkiem na plażę, oddając hołd słodkiemu hedonizmowi.

A tymczasem wrzucam przepis na szparagową zupę krem z dodatkiem mleka kokosowego i zielonego curry, lekko pikantną i delikatną, inspirowaną kuchnią tajską.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

1/4 łyżeczki zielonego curry
2 łyżeczki trawy cytrynowej
1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dymki
2 ząbki czosnku
1 cm startego świeżego imbiru
szczypta pieprzu
1 puszka mleka kokosowego
1 paczka szparagów zielonych
5 szklanek bulionu warzywnego
cytryna i kolendra do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

  1. W dużym garnku  podduś na 3 łyżkach wegańskiej margaryny dymkę.
  2. Jak będzie szklista dodaj świeżo starty imbir, drobno pokrojony czosnek oraz trawę cytrynową (ja miałam suszoną ale możesz dodać świeżej). Duś jeszcze chwilę nieustannie mieszając.
  3. Do garnka wlej bulion warzywny i dodaj zielone curry.
  4. Następnie umyj szparagi, pokrój w kawałki i wrzuć do garnka. Doprowadź zupę do wrzenia.
  5. Jak już szparagi będą al dente, dolej mleka kokosowego i ponownie doprowadź do wrzenia.
  6. Zupę miksuj blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji kremu.
  7. Podawaj posypaną świeżą kolendrą z łyżką mleka kokosowego oraz soku wyciśniętego z cytryny, albo z odrobiną skórki otartej z limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.