Kremowy ananasowy ser z nerkowców

Niby nie tęskniłam za serem, a jednak gdy tylko książka Artisan Vegan Cheese wpadła mi w ręce, nie mogę przestać kombinować :)

Pamiętam z czasów wegetarianizmu, że był taki jeden o charakterystycznym kształcie, specyficznym smaku, dość kontrowersyjny, bo nie każdy jest w stanie zaakceptować połączenia ananasa i sera…no i tadam! Jest w wersji vegan, zrobiłam go! Wyszedł słodko-kwaśny, lekko ananasowy, dość miękki, dzięki czemu dobrze rozsmarowuje się na pieczywie i całkiem spoko wygląda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min. + 24 h
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

ser:
1 szklanka nerkowców (moczonych przez 8 h)
1/4 szklanki rejuvelac
1/2 szklanki rafinowanego oleju kokosowego*
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa

dekoracja:
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki kandyzowanego ananasa lub papai (lub mieszanka tego i tego)

TIP: *Rafinowany olej nie posiada  intensywnego kokosowego smaku i zapachu, oczywiście jeśli ci one nie przeszkadzają użyj nierafinowanego, tłoczonego na zimno, jest zdrowszy :)

PRZYGOTOWANIE

ser:

  1. Odsącz moczone przez noc orzechy, umieść w pojemniku blendera, dolej rejuvelac i dokładnie wymieszaj.
  2. Powstałą masę umieść w pojemniku, przykryj i postaw w ciepłym miejscu na ok. 24 h (proces dojrzewania).
  3. Następnego dnia zacznij od zbledowania ananasa, pokrojony w kostkę powinien szybko zmienić się w gładkie pure.
  4. Dodaj do niego gotowy ser (powinien być nieco kwaśny w smaku i pachnieć „serowo”). Potem dodaj roztopiony olej kokosowy, sól i dokładnie wymieszaj. Na koniec gotową masę umieść w formie wyłożonej np. folią lub gazą (mi za formę służą okrągłe plastikowe pojemniki + gaza lub folia spożywcza).
  5. Wstaw ser na kilka godzin do lodówki, aby stężał.

TIP: Proces dojrzewania sera możesz dopasować do własnych preferencji smakowych. Jeśli wolisz delikatniejsze smaki skróć go do kilku godzin. Im dłużej będzie dojrzewał (przebywał w cieple) tym będzie bardziej kwaśny i „serowy” w smaku.

dekoracja:

  1. Migdały i ananasa (lub papaję) pokrój drobno nożem, wymieszaj.
  2. Ser obtocz w tej mieszaninie tuż przed podaniem.
  3. Podawaj do śniadania ze świeżym pieczywem lub jako przystawkę ze słonymi krakersami.


Pineapple & almonds cashew cheese

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

RECIPE

Preparation time: 20 min. + 24 h
Serves: 2

INGREDIENTS

cheese:
1 cup cashews (soaked for 8 h)
1/4 cup rejuvelac
1/2 cup refined coconut oil *
1/2 teaspoon salt
1/2 cup diced pineapple

decoration:
1/2 cup almonds
1/2 cup candy pineapple or papaya (or a mixture of this and that)

TIP: * Refined oil does not have intense coconut flavor and smell, of course, if you are not bothered use unrefined, cold-pressed & healthier :)

PREPARATION

cheese:

  1. Pour nuts with boiling water and leave for a few hours (at least 8).
  2. Then drain them & blend with rejuvelac until combined.
  3. Spoon the mixture into the sterile glass container and set in a warm place for 24 hours.
  4. The next day blend diced pineapple for smooth pure.
  5. Place mixture back in a food processor or high-speed blender and process with melted coconut oil and salt until a smooth paste forms.
  6. Line a strainer with 2 layers of cheesecloth or use a nut bag. Cheesecloth should be big enough to cover the entire cheese and have some excess at the top. Tie the excess ends at the top around a spoon and suspend the cheeseball in a high container so that it doesn’t touch the bottom of the bowl.
  7. Serve for breakfast with fresh bread or as an appetizer on salty crackers.

TIP: You can adjust the process of maturing the cheese to your own taste preferences. If you prefer more delicate flavors shorten it to a few hours. The longer maturing (staying warm) the more sour and „cheesy” taste you get.

decoration:

  1. Chop finely almonds and pineapple (or papaya) with a knife, then stir.
  2. Coat ready made cheese in the pineapple & almonds mixture.
  3. Serve for breakfast with fresh bread or as a starter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.