Batony orzechowe z amarantusem

Krokant to w skrócie słodki wyrób składający się z cukru, tłuszczu i orzechów lub innych dodatków. Słodkości tego typu występują na całym świecie – pod różnymi nazwami (chikki, lonavala, brittle etc.) – ale metoda produkcji jest podobna (topimy cukier, mieszamy z tłuszczem, dodatkami i wylewamy na płaską powierzchnię, aby masa zastygła, kruszymy bądź tniemy na mniejsze części). Sezamki są chyba najpopularniejszą odmianą krokantu. Ponieważ w swojej kuchni staram się nie używać cukru, powstała wersja z <3 syropem klonowym. Nazwijmy ją lepszą, zdrowszą – choć nie niskokaloryczną – aby bezkarnie jeść i cieszyć się tym ogromem słodkości.

krokant orzechy amarantus - eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 35 min.
Ilość porcji: blacha 27 x 18 cm

SKŁADNIKI

2 szklanki ekspandowanego amarantusa
1/3 szklanki migdałów
1/3 szklanki orzechów laskowych
1/3 szklanki nerkowców
2/3 szklanki syropu klonowego
3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
szczypta soli

TIP: Jak chcesz to amarantusa możesz zastąpić innym ekspandowanym (dmuchanym / preparowanym) ziarnem np. ryżem, quinoa, kaszą jaglaną. To samo tyczy się orzechów i ewentualnych dodatków jakie możesz dodać – np. suszone owoce, kawałki gorzkiej czekolady, pestki etc. Syrop klonowy łatwo zastąpić innym słodkim syropem lub melasą. Kombinuj jeśli brakuje jakiegoś składnika ;)

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na 175 stopni.
  2. Naczynie żaroodporne albo blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Orzechy posiekaj, umieść w misce wraz z amarantusem, wymieszaj.
  4. Syrop wraz z olejem i szczyptą soli umieść w garnku, doprowadź do rozpuszczenia i całkowitego połączenia.
  5. Następnie wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
  6. Gotową masę wylej do foremki, wyrównaj powierzchnię łyżką i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut (aż krokant będzie przypieczony). Potem pozostaw do ostygnięcia, przekręć na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.
  7. Gotowy wypiek możesz pożreć na ciepło – jest mmmm pyszny – albo wstawić na jakiś czas do zamrażalnika (to ułatwi krojenie), wyjąć pokroić na 12 części i jeść kiedy tylko masz ochotę. Przechowuj w zamykanym pojemniku.

TIP: Czas w piekarniku możesz skrócić.


Nuts & amaranth brittle

krokant orzechy amarantus - eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 35 min.
Serves: 27 x 18 cm loaf pan

INGREDIENTS

2 cups expanded amaranth
1/3 cup almonds
1/3 cup hazelnuts
1/3 cup cashews
2/3 cup maple syrup
3 tbsp unrefined coconut oil
pinch of salt

TIP: Amaranth can be replaced by another expanded grain (eg. Rice, quinoa, millet etc.). The same goes for nuts and optional additives that can be added (eg. Dried fruits, dark chocolate, seeds, etc.) You can easily replaced maple syrup with another sweet syrup or molasses or even sugar.

PREPARATION

  1. Set oven to 175 degrees.
  2. Line a mold with parchment paper.
  3. Chop all nuts, place in a bowl with amaranth and mix.
  4. Place syrup, oil and a pinch of salt in a saucepan, bring to dissolve and combine.
  5. Then combine wet and dry ingredients.
  6. Pour the finished mass into the mold, level the surface with a spoon and put in the oven for approx. 20 minutes (until brittle is browned). Then leave to cool for a while, turn over and bake another 10 minutes.
  7. You can eat brittle hot – is mmmm delicious – or put it for some time in the freezer (it’s easier slicing), remove and cut into 12 parts, and eat whenever you want. Store in an airtight container.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *