Kruche ciasto z malinami i lawendą
Kocham lato, bo sezon truskawkowy powoli przechodzi w jagodowy i malinowy, a w międzyczasie jest to wszystko naraz i multum innych owoców! Ponieważ trzeba z tego korzystać, zachęcam do nadrobienia braków glutenu, szybkim kruchym ciastem z malinami i lawendą pod kruszonką. Oczywiście możesz zastąpić maliny innymi owocami. Ciasto słodzone ksylitolem, słodzone mało, więc trochę jednak fit ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka mąki krupczatki
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ksylitolu zmielonego na puder*
1 zimna kostka margaryny Alsan**
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki ciepłej wody
mała szczypta soli
+ pudełko malin
++ opcjonalnie świeża lawenda
*np. przy pomocy młynka do kawy
**lub innej wegańskiej
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
- Zmielone siemię lniane wymieszaj z ciepłą wodą, pozostaw na ok. 10 minut.
- Na blacie umieść mąki, ksylitol, proszek do pieczenia, ocet, sól, margarynę pokrojoną nożem w kostkę oraz papkę z siemienia.
- Ugniataj, aż powstanie gładkie ciasto (jak za lepkie dodaj odrobinę mąki, jak za gęste odrobinę wody). 1/3 ciasta wstaw do lodówki.
- Pozostałe 2/3 ciasta rozdysponuj na spód blachy, formując wyższe brzegi. Udekoruj warstwą owoców i opcjonalnie posyp odrobiną sproszkowanej lawendy.
- 1/3 ciasta z lodówki posłuży ci za kruszonkę, poczekaj chwilę aż stwardnieje i pokrusz ją na wierzch.
- Ciasto wstaw do piekarnika na 35-45 minut (ja mam piekarnik elektryczny, trochę słabiej piecze, dlatego polecam metodę kontrolowania czasu drewnianym patyczkiem lub wizualnie, aż kruszonka będzie lekko podpieczona). Po ostudzeniu udekoruj świeżą lawendą.
Opcjonalnie: Ciasto przed podaniem udekoruj odrobiną ksylitolu zmielonego na puder.
Shortcrust pastry with raspberries & lavender
RECIPE
INGREDIENTS
1 cup of coarse-grained wheat flour
2 cups of wheat flour
1/2 cup of ground powder xylitol*
1 cold Alsan margarine cube**
2 tsp of baking powder
1 tbsp of apple cider vinegar
1 tbsp ground linseed
2 tbsp of warm water
a small pinch of salt
+ a box of raspberries
++ optionally fresh lavender
* E.g.. using a coffee grinder
** or other vegan
PREPARATION
- Set oven to 180 celsjus degrees.
- Ground flaxseed mix with warm water, leave for 10 minutes.
- Put flours, xylitol, baking powder, vinegar, salt, margarine cut into pieces and flaxseed egg on the counter. Knead until smooth (if the dough is to sticky – add a pinch flour, if to thick – add some water). Place 1/3 of the dough in the fridge.
- Put the remaining 2/3 of the dough on the bottom of the cake tin, forming the higher edges. Spread raspberries all over the bottom and optionally sprinkle with powdered lavender.
- Took out 1/3 of the dough from the fridge, this is your crumble, wait a moment until it’s hard. Decorate the top with crumble.
- Put into the oven for 35-45 minutes (I have an electric one and it’s hard to control, that’s why I recommend the method of controlling the time with a wooden stick or visually, until the crumble is gold).
Optionally: sprinkle the top with xylitol powder just before serving (I make xylitol powder – using a coffee grinder).
BRAK KOMENTARZY