Kruche ciasto z malinami i lawendą

Kocham lato, bo sezon truskawkowy powoli przechodzi w jagodowy i malinowy, a w międzyczasie jest to wszystko naraz i multum innych owoców! Ponieważ trzeba z tego korzystać, zachęcam do nadrobienia braków glutenu, szybkim kruchym ciastem z malinami i lawendą pod kruszonką. Oczywiście możesz zastąpić maliny innymi owocami. Ciasto słodzone ksylitolem, słodzone mało, więc trochę jednak fit ;)

Kruche ciasto z malinami i lawendą – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + pieczenie
Ilość porcji: ok. 10

SKŁADNIKI

1 szklanka mąki krupczatki
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ksylitolu zmielonego na puder*
1 zimna kostka margaryny Alsan**
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki ciepłej wody
mała szczypta soli

+ pudełko malin
++ opcjonalnie świeża lawenda

*np. przy pomocy młynka do kawy
**lub innej wegańskiej

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
  2. Zmielone siemię lniane wymieszaj z ciepłą wodą, pozostaw na ok. 10 minut.
  3. Na blacie umieść mąki, ksylitol, proszek do pieczenia, ocet, sól, margarynę pokrojoną nożem w kostkę oraz papkę z siemienia.
  4. Ugniataj, aż powstanie gładkie ciasto (jak za lepkie dodaj odrobinę mąki, jak za gęste odrobinę wody). 1/3 ciasta wstaw do lodówki.
  5. Pozostałe 2/3 ciasta rozdysponuj na spód blachy, formując wyższe brzegi. Udekoruj warstwą owoców i opcjonalnie posyp odrobiną sproszkowanej lawendy.
  6. 1/3 ciasta z lodówki posłuży ci za kruszonkę, poczekaj chwilę aż stwardnieje i pokrusz ją na wierzch.
  7. Ciasto wstaw do piekarnika na 35-45 minut (ja mam piekarnik elektryczny, trochę słabiej piecze, dlatego polecam metodę kontrolowania czasu drewnianym patyczkiem lub wizualnie, aż kruszonka będzie lekko podpieczona). Po ostudzeniu udekoruj świeżą lawendą.

Opcjonalnie: Ciasto przed podaniem udekoruj odrobiną ksylitolu zmielonego na puder.


Shortcrust pastry with raspberries & lavender

Kruche ciasto z malinami i lawendą – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 15 min. + baking
Serves: approx. 10

INGREDIENTS

1 cup of coarse-grained wheat flour
2 cups of wheat flour
1/2 cup of ground powder xylitol*
1 cold Alsan margarine cube**
2 tsp of baking powder
1 tbsp of apple cider vinegar
1 tbsp ground linseed
2 tbsp of warm water
a small pinch of salt

+ a box of raspberries
++ optionally fresh lavender

* E.g.. using a coffee grinder
** or other vegan

PREPARATION

  1. Set oven to 180 celsjus degrees.
  2. Ground flaxseed mix with warm water, leave for 10 minutes.
  3. Put flours, xylitol, baking powder, vinegar, salt, margarine cut into pieces and flaxseed egg on the counter. Knead until smooth (if the dough is to sticky – add a pinch flour, if to thick – add some water). Place 1/3 of the dough in the fridge.
  4. Put the remaining 2/3 of the dough on the bottom of the cake tin, forming the higher edges. Spread raspberries all over the bottom and optionally sprinkle with powdered lavender.
  5. Took out 1/3 of the dough from the fridge, this is your crumble, wait a moment until it’s hard. Decorate the top with crumble.
  6. Put into the oven for 35-45 minutes (I have an electric one and it’s hard to control, that’s why I recommend the method of controlling the time with a wooden stick or visually, until the crumble is gold).

Optionally: sprinkle the top with xylitol powder just before serving (I make xylitol powder – using a coffee grinder).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.