Lawendowy sernik z jagodowym musem

Zrobiłam go w piątek… dla pewnej podróżniczki która wreszcie wróciła, aby jej pobyt w Warszawie był słodki ;) Ciasto na spodzie z orzechów włoskich, przekładane lawendową masą z nerkowców, z jagodowym musem na wierzchu, udekorowane świeżymi borówkami i lawendą. Bez glutenu, bez cukru, bez pieczenia. Lepiej się nie dało!

Lawendowy sernik z jagodowym musem

Zapisz

Zapisz

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: tortownica 22 cm

SKŁADNIKI

spód:
1 szklanka orzechów włoskich
1/2 szklanki migdałów
szczypta soli
1-2 łyżki ksylitolu
2 łyżki oleju kokosowego

jagodowy mus:
200-300 g jagód
2 łyżki ksylitolu
1-2 łyżeczki agaru

lawendowy sernik:
2,5 szklanki nerkowców
szczypta soli
1/2 szklanki mleka kokosowego
3-4 łyżki ksylitolu
3-4 łyżki oleju kokosowego
1-2 łyżeczki agaru
5 łyżeczek suszonej lawendy
1-2 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki musu jagodowego*

*przepis poniżej

+ borówki i świeża lawenda do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

spód:

  1. Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę.
  2. Dno tortownicy wyłóż równomiernie gotową masą.
  3. Wstaw do zamrażarki na czas robienia kolejnej warstwy.

jagodowy mus:

  1. Jagody umyj i odsącz dokładnie.
  2. Zblenduj z ksylitolem i umieść na kuchni w małym garnku, zagotuj, dodaj agar i poczekaj aż się aktywuje.
  3. Pozostaw na kuchence i zabierz się za robienie sernika.

lawendowy sernik:

  1. Nerkowce namocz min. 4 h w ciepłej wodzie.
  2. Odsącz i zmiel blenderem.
  3. Mleko kokosowe, olej kokosowy, lawendę oraz ksylitol umieść na kuchence i gotuj do momentu, aż mleko przejdzie aromatem lawendy.
  4. Odcedź na sicie lawendę, a lawendowe mleko umieść z powrotem na kuchence, dodaj odrobinę jagodowego musu (dla nadania kolory), agar i gotuj jeszcze chwilę (aby aktywować agar).
  5. Wyjmij spód z lodówki i rozprowadź na nim warstwę sernika. Wstaw z powrotem do zamrażalnika na kilka minut.
  6. Wyjmij i rozprowadź na wierzchu jagodowy mus.
  7. Następnie udekoruj owocami i lawendą (świeżą lub suszoną).
  8. Przechowuj w lodówce.


Lavender cashew cake with blueberry glaze

Lawendowy sernik z jagodowym musem

Zapisz

Zapisz

Zapisz

RECIPE

Preparation time: approx. 1 h
Serves: 22 cm cake tin

INGREDIENTS

crust:
1 cup of walnuts
1/2 cup almonds
pinch of salt
1-2 tbsp of xylitol
2 tbsp of coconut oil

blueberry glaze:
200-300 g of berries
2 tbsp xylitol
1-2 tsp of agar

lavender cheesecake:
2.5 glasses of cashew
1/2 cup coconut milk
3-4 tbsp xylitol
3-4 tbsp of coconut oil
1-2 tsp of agar
5 tsp of dried lavender
1-2 tbsp of lemon juice
2 tsp of blueberry glaze*
pinch of salt

* Recipe below

+ Blueberries and fresh lavender for decoration

PREPARATION

crust:

  1. Blend all ingredients into a homogeneous mass.
  2. Press the dough into an cake tin.
  3. Put in the fridge.

blueberry glaze:

  1. Wash berries and drain thoroughly.
  2. Blend them with xylitol and place on in a small pot, boil, add agar and wait until it activates.
  3. Leave on the stove and a meanwhile, make a cheesecake.

lavender cheesecake:

  1. Soak cashews for min. 4 h.
  2. Drain and blend.
  3. Place the coconut milk, coconut oil, lavender and xylitol on the stove and cook until you can taste sharp lavender aroma.
  4. Strain on the sieve (the lavender) and place the lavender milk back on the stove, add some blueberry glaze (for coloring), agar and cook for a while (to activate the agar).
  5. Spread the cheesecake over the crust. Put back into the freezer for a few minutes.
  6. Take out and spread the blueberry glaze on the top.
  7. Then decorate with fruits and lavender (fresh or dried).
  8. Keep in the refrigerator.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *