Lawendowy sernik z jagodowym musem
Zrobiłam go w piątek… dla pewnej podróżniczki która wreszcie wróciła, aby jej pobyt w Warszawie był słodki ;) Ciasto na spodzie z orzechów włoskich, przekładane lawendową masą z nerkowców, z jagodowym musem na wierzchu, udekorowane świeżymi borówkami i lawendą. Bez glutenu, bez cukru, bez pieczenia. Lepiej się nie dało!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
spód:
1 szklanka orzechów włoskich
1/2 szklanki migdałów
szczypta soli
1-2 łyżki ksylitolu
2 łyżki oleju kokosowego
jagodowy mus:
200-300 g jagód
2 łyżki ksylitolu
1-2 łyżeczki agaru
lawendowy sernik:
2,5 szklanki nerkowców
szczypta soli
1/2 szklanki mleka kokosowego
3-4 łyżki ksylitolu
3-4 łyżki oleju kokosowego
1-2 łyżeczki agaru
5 łyżeczek suszonej lawendy
1-2 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki musu jagodowego*
*przepis poniżej
+ borówki i świeża lawenda do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
spód:
- Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę.
- Dno tortownicy wyłóż równomiernie gotową masą.
- Wstaw do zamrażarki na czas robienia kolejnej warstwy.
jagodowy mus:
- Jagody umyj i odsącz dokładnie.
- Zblenduj z ksylitolem i umieść na kuchni w małym garnku, zagotuj, dodaj agar i poczekaj aż się aktywuje.
- Pozostaw na kuchence i zabierz się za robienie sernika.
lawendowy sernik:
- Nerkowce namocz min. 4 h w ciepłej wodzie.
- Odsącz i zmiel blenderem.
- Mleko kokosowe, olej kokosowy, lawendę oraz ksylitol umieść na kuchence i gotuj do momentu, aż mleko przejdzie aromatem lawendy.
- Odcedź na sicie lawendę, a lawendowe mleko umieść z powrotem na kuchence, dodaj odrobinę jagodowego musu (dla nadania kolory), agar i gotuj jeszcze chwilę (aby aktywować agar).
- Wyjmij spód z lodówki i rozprowadź na nim warstwę sernika. Wstaw z powrotem do zamrażalnika na kilka minut.
- Wyjmij i rozprowadź na wierzchu jagodowy mus.
- Następnie udekoruj owocami i lawendą (świeżą lub suszoną).
- Przechowuj w lodówce.
Lavender cashew cake with blueberry glaze
RECIPE
INGREDIENTS
crust:
1 cup of walnuts
1/2 cup almonds
pinch of salt
1-2 tbsp of xylitol
2 tbsp of coconut oil
blueberry glaze:
200-300 g of berries
2 tbsp xylitol
1-2 tsp of agar
lavender cheesecake:
2.5 glasses of cashew
1/2 cup coconut milk
3-4 tbsp xylitol
3-4 tbsp of coconut oil
1-2 tsp of agar
5 tsp of dried lavender
1-2 tbsp of lemon juice
2 tsp of blueberry glaze*
pinch of salt
* Recipe below
+ Blueberries and fresh lavender for decoration
PREPARATION
crust:
- Blend all ingredients into a homogeneous mass.
- Press the dough into an cake tin.
- Put in the fridge.
blueberry glaze:
- Wash berries and drain thoroughly.
- Blend them with xylitol and place on in a small pot, boil, add agar and wait until it activates.
- Leave on the stove and a meanwhile, make a cheesecake.
lavender cheesecake:
- Soak cashews for min. 4 h.
- Drain and blend.
- Place the coconut milk, coconut oil, lavender and xylitol on the stove and cook until you can taste sharp lavender aroma.
- Strain on the sieve (the lavender) and place the lavender milk back on the stove, add some blueberry glaze (for coloring), agar and cook for a while (to activate the agar).
- Spread the cheesecake over the crust. Put back into the freezer for a few minutes.
- Take out and spread the blueberry glaze on the top.
- Then decorate with fruits and lavender (fresh or dried).
- Keep in the refrigerator.
wygląda obłędnie! aż mi się jagody zamarzyły, tęsknie za takimi polskimi prosto z lasu :)
:)
W opisie przygotowania samej części sernikowej jest mowa o agarze, ale w liście składników do tej części nie jest wymieniony. Jest tylko przy musie. Ile agaru trzeba dodać do masy z nerkowców?
naprawione, dzięki za uwagę ;)