Leczo z cukinią / Do słoików
Na termometrach powyżej 30 tki, ale tuż za rogiem czai się jesień. Początek września to najlepszy czas na robienie zapasów – piklowanie, wekowanie i mrożenie.
Ostatnie leśne jagody i maliny już popakowane do zamrażarki, papryka czeka by stać się ajwarem, a śliwki powidłami. Dwukilogramowa cukinia to prezent z świętokrzyskiego, wyląduje dziś w leczo, nie wiem tylko czy słoiki dotrwają do zimy ;)
Leczo możesz podawać w rozmaity sposób, wzbogacając jego smak dodatkami. Zawartość słoika wymieszaj podczas podgrzewania z np. ryżem, czerwoną fasolą z puszki, ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę, ryżem, podsmażonym wędzonym tofu, wegańskimi parówkami pokrojonymi w plasterki etc.
PRZEPIS
Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji: 10
SKŁADNIKI
4 duże czerwone cebule
4 łyżki oliwy
1 duża główka czosnku
2 kg cukini
4 kg papryki czerwonej
2 kg pomidorów
1 duża butelka passaty
1 łyżka słodkiej papryki
3 łyżki wędzonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
5-7 łyżeczek soli
1-2 łyżeczek pieprzu
1-2 łyżeczek pieprzu
PRZYGOTOWANIE
- Najpierw przygotuj sobie warzywa. Cebulę, cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skórki i również pokrój w kostkę.
- Na oliwie podsmaż cebulę, jak będzie szklista dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Następnie dodaj paprykę, duś pod przykryciem do momentu aż będzie al dente.
- Dodaj cukinię, podduś kilka minut i dodaj pomidory oraz przyprawy.
- Gorące leczo umieszczaj w sterylnych słoikach (wyparzonych) zostawiając ok. 2-3 cm od góry i wlewając łyżkę oleju na górę. Mocno zakręć słoiki.
- Odstaw pod przykryciem do ostygnięcia na całą noc (ja zawijam dużym ręcznikiem).
- Następnego dnia – dla pewności – pasteryzuję słoiki w piekarniku.
Letcho with courgette / jars version
TAGI
KATEGORIA
BRAK KOMENTARZY