Lima curry burger

Wiosna, hell yeah! Noce stają się coraz cieplejsze, a o sen coraz trudniej. Powroty o 6 tej nad ranem powoli wracają do łask, tak samo jak stada istot ludzkich ściągające do nadwiślanego wodopoju. Obserwacja i dyskusja, trzeźwa rowerowa przejażdżka…a potem typowy zwrot akcji ku pawilonom i wtedy już wiesz, że następny dzień zaczniesz od painkillera, a wieczór innych będzie twoim porankiem. Normalna akcja i lubisz to :)

Obudziłam się głodna, w takim stanie ciężko myśleć, przepis musiał być prosty i pozwolić na szybki powrót do łóżka. Fasola Lima czekała ugotowana, miała przeistoczyć się w pastę do pieczywa, ale okazała się idealnym składnikiem do wiosennych curry burgerów. Awokado, kolendra, limonka…jabłko, pełna improwizacja i pełna dekoncentracja. Mimo wszystko wyszło smacznie, nieco słodko i orientalnie.

Fasola Lima – fasola półksiężycowata, limańska, butter bean, jest bogata m.in. w błonnik (rozpuszczalny i nierozpuszczalny), białko, kwas foliowy i magnez. Błonnik rozpuszczalny – pomaga regulować poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu, a nierozpuszczalny – zapobiega zaparciom, zaburzeniom trawienia, zespołowi jelita drażliwego i uchyłków.

lima_bean_burger4

PRZEPIS

Czas przygotowania:
Ilość porcji:

SKŁADNIKI

burgery:
ok. 100 g fasoli lima
1 jabłko
1 duża czerwona cebula
2 łyżki oliwy
1 łyżka curry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka cayenne
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka kolendry mielonej
5 łyżek mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (albo zwykłych)
1/2 szklanki ciepłej wody
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego słonego
1 łyżka sosu śliwkowego
1 łyżka soku z limonki
1/2 szklanki świeżej kolendry
sól himalajska
skórka otarta z limonki, awokado i świeża kolendra do dekoracji

panierka:
2 łyżki sezamu niełuskanego
1 łyżka sezamu czarnego
1 łyżka łuskanych ziaren konopi
1 łyżka nasion chia
2 łyżki pestek dyni
garść orzechów lub migdałów
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kuminu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki płatków kukurydzianych

PRZYGOTOWANIE

panierka:

  1. Zmiel w blenderze płatki, orzechy, pestki dyni i przyprawy.
  2. Dodaj do tego nasiona, wymieszaj łyżką i panierka gotowa.
  3. Część zużyj do burgerów, a jeśli coś zostanie przesyp do słoiczka, przyda się kiedy indziej.

burgery:

  1. Fasolę namocz przez noc, następnego dnia wylej wodę, umieść w garnku i ugotuj do miękkości.
  2. Pokrój cebulę i czosnek, zetrzyj na tarce jabłko i podduś to wszystko na oliwie.
  3. Płatki owsiane zalej ciepłą wodą i pozostaw na 15 minut.
  4. Ugotowaną fasolę umieść w misce, dodaj cebulę, czosnek, jabłko, rozmoczone płatki, mąkę, przyprawy i wymieszaj wszystko przy pomocy blendera ręcznego. Masa nie powinna być idealnie gładka, mogą pozostać niektóre niezmielone kawałki warzyw.
  5. Następnie dodaj posiekaną drobno kolendrę i wymieszaj delikatnie łyżką.
  6. Na koniec formuj małe dowolnej wielkości burgery, panieruj i smaż na odrobinie oleju (wersja fit – piecz w piekarniku w 180 stopniach ok 20 minut). Przepis na panierkę powyżej, wersja dla leniwych to same pokruszone płatki kukurydziane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.