Lima curry burger

Wiosna, hell yeah! Noce stają się coraz cieplejsze, a o sen coraz trudniej. Powroty o 6 tej nad ranem powoli wracają do łask, tak samo jak stada istot ludzkich ściągające do nadwiślanego wodopoju. Obserwacja i dyskusja, trzeźwa rowerowa przejażdżka…a potem typowy zwrot akcji ku pawilonom i wtedy już wiesz, że następny dzień zaczniesz od painkillera, a wieczór innych będzie twoim porankiem. Normalna akcja i lubisz to :)

Obudziłam się głodna, w takim stanie ciężko myśleć, przepis musiał być prosty i pozwolić na szybki powrót do łóżka. Fasola Lima czekała ugotowana, miała przeistoczyć się w pastę do pieczywa, ale okazała się idealnym składnikiem do wiosennych curry burgerów. Awokado, kolendra, limonka…jabłko, pełna improwizacja i pełna dekoncentracja. Mimo wszystko wyszło smacznie, nieco słodko i orientalnie.

Fasola Lima – fasola półksiężycowata, limańska, butter bean, jest bogata m.in. w błonnik (rozpuszczalny i nierozpuszczalny), białko, kwas foliowy i magnez. Błonnik rozpuszczalny – pomaga regulować poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu, a nierozpuszczalny – zapobiega zaparciom, zaburzeniom trawienia, zespołowi jelita drażliwego i uchyłków.

lima_bean_burger4

PRZEPIS

Czas przygotowania:
Ilość porcji:

SKŁADNIKI

burgery:
ok. 100 g fasoli lima
1 jabłko
1 duża czerwona cebula
2 łyżki oliwy
1 łyżka curry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka cayenne
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka kolendry mielonej
5 łyżek mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (albo zwykłych)
1/2 szklanki ciepłej wody
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego słonego
1 łyżka sosu śliwkowego
1 łyżka soku z limonki
1/2 szklanki świeżej kolendry
sól himalajska
skórka otarta z limonki, awokado i świeża kolendra do dekoracji

panierka:
2 łyżki sezamu niełuskanego
1 łyżka sezamu czarnego
1 łyżka łuskanych ziaren konopi
1 łyżka nasion chia
2 łyżki pestek dyni
garść orzechów lub migdałów
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kuminu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki płatków kukurydzianych

PRZYGOTOWANIE

panierka:

  1. Zmiel w blenderze płatki, orzechy, pestki dyni i przyprawy.
  2. Dodaj do tego nasiona, wymieszaj łyżką i panierka gotowa.
  3. Część zużyj do burgerów, a jeśli coś zostanie przesyp do słoiczka, przyda się kiedy indziej.

burgery:

  1. Fasolę namocz przez noc, następnego dnia wylej wodę, umieść w garnku i ugotuj do miękkości.
  2. Pokrój cebulę i czosnek, zetrzyj na tarce jabłko i podduś to wszystko na oliwie.
  3. Płatki owsiane zalej ciepłą wodą i pozostaw na 15 minut.
  4. Ugotowaną fasolę umieść w misce, dodaj cebulę, czosnek, jabłko, rozmoczone płatki, mąkę, przyprawy i wymieszaj wszystko przy pomocy blendera ręcznego. Masa nie powinna być idealnie gładka, mogą pozostać niektóre niezmielone kawałki warzyw.
  5. Następnie dodaj posiekaną drobno kolendrę i wymieszaj delikatnie łyżką.
  6. Na koniec formuj małe dowolnej wielkości burgery, panieruj i smaż na odrobinie oleju (wersja fit – piecz w piekarniku w 180 stopniach ok 20 minut). Przepis na panierkę powyżej, wersja dla leniwych to same pokruszone płatki kukurydziane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.