Lody truskawkowo bananowe z czekoladą

Powoli wraca słońce, robi się całkiem ciepło i oby to nie były ostatnie podrygi lata, bo nie jestem gotowa na kolejną porę roku! Utknęłam w short’ach i jedzeniu lodów na śniadanie, zapętliłam sobie wakacyjne kawałki w playliście, z wielką nadzieją podlewam zioła za oknem, dopiero co kupiłam kostium… wakacje trwajcie w nieskończoność :)

sorbet truskawkowo bananowy – eatmeplease.pl

Dziś będzie o lodach w najzdrowszej możliwej postaci. Mrożony deser z ulubionych owoców, sorbet, bez dodatku cukru, bez użycia maszyny do robienia lodów… inspirowany odkrytymi niedawno Fantasia di Frutti – głęboko mrożonymi kawałkami owoców (malin, truskawek, borówek lub wiśni) w polewie kakaowej – a wyglądają o tak. Leniwych odsyłam do sklepów typu Auchan, mieszkańców Krakowa do znalezienia rikszy Igloopol’u (ul. Grzegórzecka, ul. Bulwarowa, ul. Westerplatte, ul. Smocza) – tam je znajdziesz, a Was namawiam do zmierzenia się z tym banalnie prostym przepisem ;)

Zacznij od zamrożenia owoców lub nabycia ich w tej właśnie formie. U mnie połączenie truskawek i bananów, te drugie zawsze mam w zamrażarce na wypadek pilnej potrzeby upieczenia ciasta… za polewę robi gorzka czekolada bez cukru. Do zrobienia tego zdrowego, prostego sorbetu użyłam wyciskarki wolnoobrotowej, ale dobry blender również sobie z tym poradzi :)

Zapisz

Zapisz

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

450 g mrożonych truskawek*
2 duże dojrzałe banany (pokrojone w kawałki i zamrożone)
8 kawałków gorzkiej czekolady bez dodatku cukru

*możesz użyć świeżych, ale umyj je dokładnie, pozbaw szypułek, wysusz i zamroź przez jakieś 4 h

PRZYGOTOWANIE

z użyciem wyciskarki wolnoobrotowej:

  1. Przygotuj sobie owoce, wyjmij z zamrażarki na ok. 10 minut przed rozpoczęciem pracy.
  2. Włącz urządzenie, koniecznie użyj specjalnego sita do lodów i smoothies, otwór z którego normalnie wydostaje się sok pozostaw otwarty, a klapkę do pulpy zamkniętą.
  3. Teraz naprzemiennie wrzucaj truskawki i kawałki bananów, aż przemieli wszystko.
  4. Przy pomocy łyżki do lodów uformuj z tego co powstało kule, umieść w pucharkach, posyp startą gorzką czekoladą i udekoruj większymi kawałkami. Podawaj od razu po zrobieniu.

TIP: Gotową masę możesz również umieścić w foremkach do lodów na patyku i wstawić do zamrażarki na 4 h. Przed podaniem zanurzyć w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie bez cukru… ale to wersja dla bardziej zaawansowanych ;)

z użyciem blendera:

  1. Przygotuj sobie owoce, wyjmij z zamrażarki na ok. 20 minut przed rozpoczęciem pracy.
  2. Umieść je w pojemniku blendera (lub wysokim naczyniu jeśli używasz blendera ręcznego) i zblenduj dokładnie, co jakiś czas pomagaj sobie łyżką (konsystencja jest zbyt mało płynna aby blender od razu ją przemielił).
  3. Przy pomocy łyżki do lodów uformuj z tego co powstało kule, umieść w pucharkach, posyp startą gorzką czekoladą i udekoruj większymi kawałkami. Podawaj od razu po zrobieniu.


Strawberry banana soft serve with dark chocolate

sorbet truskawkowo bananowy – eatmeplease.pl

Zapisz

Zapisz

RECIPE

Preparation time: 10 min.
Serves: 2-4

INGREDIENTS

450 g frozen strawberries *
2 large ripe bananas (cuted into pieces and frozen)
8 pieces of bitter chocolate no sugar added

* You can use fresh: wash them, remove stalks, dry and freeze for at least 4 hours.

PREPARATION

Using a slow juicer:

  1. First prepare your fruits, remove them from the freezer for about 10 minutes before you start working.
  2. Switch on the slow juicer, make sure to use a special sieve for ice cream and smoothies.
  3. Now put the strawberries and banana pieces – one by one – until they are all over.
  4. Use ice cream spoon to serve, place in cups, sprinkle with bitter chocolate and decorate with some larger pieces. Serve immediately.

TIP: You can also put the finished soft serve into posicle mold and put into the freezer for at least 4 hours. Before serving, dip it in the dissolved bitter chocolate.

Using a blender:

  1. First prepare your fruits, remove them from the freezer for about 20 minutes before you start working.
  2. Put them in a blender container (or a high pot if you use a hand blender) and blend completely.
  3. Use ice cream spoon to serve, place in cups, sprinkle with bitter chocolate and decorate with some larger pieces. Serve immediately.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.