Lody truskawkowo bananowe z czekoladą
Powoli wraca słońce, robi się całkiem ciepło i oby to nie były ostatnie podrygi lata, bo nie jestem gotowa na kolejną porę roku! Utknęłam w short’ach i jedzeniu lodów na śniadanie, zapętliłam sobie wakacyjne kawałki w playliście, z wielką nadzieją podlewam zioła za oknem, dopiero co kupiłam kostium… wakacje trwajcie w nieskończoność :)
Dziś będzie o lodach w najzdrowszej możliwej postaci. Mrożony deser z ulubionych owoców, sorbet, bez dodatku cukru, bez użycia maszyny do robienia lodów… inspirowany odkrytymi niedawno Fantasia di Frutti – głęboko mrożonymi kawałkami owoców (malin, truskawek, borówek lub wiśni) w polewie kakaowej – a wyglądają o tak. Leniwych odsyłam do sklepów typu Auchan, mieszkańców Krakowa do znalezienia rikszy Igloopol’u (ul. Grzegórzecka, ul. Bulwarowa, ul. Westerplatte, ul. Smocza) – tam je znajdziesz, a Was namawiam do zmierzenia się z tym banalnie prostym przepisem ;)
Zacznij od zamrożenia owoców lub nabycia ich w tej właśnie formie. U mnie połączenie truskawek i bananów, te drugie zawsze mam w zamrażarce na wypadek pilnej potrzeby upieczenia ciasta… za polewę robi gorzka czekolada bez cukru. Do zrobienia tego zdrowego, prostego sorbetu użyłam wyciskarki wolnoobrotowej, ale dobry blender również sobie z tym poradzi :)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
450 g mrożonych truskawek*
2 duże dojrzałe banany (pokrojone w kawałki i zamrożone)
8 kawałków gorzkiej czekolady bez dodatku cukru
*możesz użyć świeżych, ale umyj je dokładnie, pozbaw szypułek, wysusz i zamroź przez jakieś 4 h
PRZYGOTOWANIE
z użyciem wyciskarki wolnoobrotowej:
- Przygotuj sobie owoce, wyjmij z zamrażarki na ok. 10 minut przed rozpoczęciem pracy.
- Włącz urządzenie, koniecznie użyj specjalnego sita do lodów i smoothies, otwór z którego normalnie wydostaje się sok pozostaw otwarty, a klapkę do pulpy zamkniętą.
- Teraz naprzemiennie wrzucaj truskawki i kawałki bananów, aż przemieli wszystko.
- Przy pomocy łyżki do lodów uformuj z tego co powstało kule, umieść w pucharkach, posyp startą gorzką czekoladą i udekoruj większymi kawałkami. Podawaj od razu po zrobieniu.
TIP: Gotową masę możesz również umieścić w foremkach do lodów na patyku i wstawić do zamrażarki na 4 h. Przed podaniem zanurzyć w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie bez cukru… ale to wersja dla bardziej zaawansowanych ;)
z użyciem blendera:
- Przygotuj sobie owoce, wyjmij z zamrażarki na ok. 20 minut przed rozpoczęciem pracy.
- Umieść je w pojemniku blendera (lub wysokim naczyniu jeśli używasz blendera ręcznego) i zblenduj dokładnie, co jakiś czas pomagaj sobie łyżką (konsystencja jest zbyt mało płynna aby blender od razu ją przemielił).
- Przy pomocy łyżki do lodów uformuj z tego co powstało kule, umieść w pucharkach, posyp startą gorzką czekoladą i udekoruj większymi kawałkami. Podawaj od razu po zrobieniu.
Strawberry banana soft serve with dark chocolate
RECIPE
INGREDIENTS
450 g frozen strawberries *
2 large ripe bananas (cuted into pieces and frozen)
8 pieces of bitter chocolate no sugar added
* You can use fresh: wash them, remove stalks, dry and freeze for at least 4 hours.
PREPARATION
Using a slow juicer:
- First prepare your fruits, remove them from the freezer for about 10 minutes before you start working.
- Switch on the slow juicer, make sure to use a special sieve for ice cream and smoothies.
- Now put the strawberries and banana pieces – one by one – until they are all over.
- Use ice cream spoon to serve, place in cups, sprinkle with bitter chocolate and decorate with some larger pieces. Serve immediately.
TIP: You can also put the finished soft serve into posicle mold and put into the freezer for at least 4 hours. Before serving, dip it in the dissolved bitter chocolate.
Using a blender:
- First prepare your fruits, remove them from the freezer for about 20 minutes before you start working.
- Put them in a blender container (or a high pot if you use a hand blender) and blend completely.
- Use ice cream spoon to serve, place in cups, sprinkle with bitter chocolate and decorate with some larger pieces. Serve immediately.
BRAK KOMENTARZY