Wegański majonez z nerkowców
Dotychczas najbardziej smakował mi majonez z mleka sojowego, ale kiedy zabrakło w szafce oleju rzepakowego nagle okazało się że majonez z nerkowców jest jeszcze prostszy i też spoko. Zwłaszcza kiedy potrzebujesz go do sałatki czy pasty bez-jajecznej. A teraz jest czas, kiedy może ci się przydać taki przepis! Nawet słabej mocy blender to ogarnie, a majonez jest od razu dość gęsty :) Smacznego!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka nerkowców
1-2 łyżki oliwy
1/3-1/2 szklanki wody
1,5 łyżki octu jabłkowego
1-2 łyżeczki musztardy delikatesowej
1/2 łyżeczki czarnej soli
+ szczypta soli i pieprzu do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Nerkowce namocz w filtrowanej wodzie (najlepiej kilka h).
- Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiel na gładka masę (czas zależny jest od mocy blendera).
- Pod koniec przypraw solą i pieprzem.
Vegan cashew mayonnaise
RECIPE
INGREDIENTS
1 cup of cashew nuts
1-2 tbsp of olive oil
1/3 – 1/2 cups of water
1,5 tbsp apple cider vinegar
1-2 tsp of a mustard delicacy
1/2 tsp of black salt (kala namak)
+ a pinch of salt and pepper to taste
PREPARATION
- Soak cashews in filtered water (for few hours).
- Place all ingredients in the blender and blend until smooth (time depends on the power of the blender).
- At the end season with some salt and pepper.
BRAK KOMENTARZY