01.04.2018

Wegański majonez z nerkowców

Dotychczas najbardziej smakował mi majonez z mleka sojowego, ale kiedy zabrakło w szafce oleju rzepakowego nagle okazało się że majonez z nerkowców jest jeszcze prostszy i też spoko. Zwłaszcza kiedy potrzebujesz go do sałatki czy pasty bez-jajecznej. A teraz jest czas, kiedy może ci się przydać taki przepis! Nawet słabej mocy blender to ogarnie, a majonez jest od razu dość gęsty :) Smacznego!

Majonez z nerkowców - eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: ok. 400 ml

SKŁADNIKI

1 szklanka nerkowców
1-2 łyżki oliwy
1/3-1/2 szklanki wody
1,5 łyżki octu jabłkowego
1-2 łyżeczki musztardy delikatesowej
1/2 łyżeczki czarnej soli

+ szczypta soli i pieprzu do smaku

PRZYGOTOWANIE

  1. Nerkowce namocz w filtrowanej wodzie (najlepiej kilka h).
  2. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiel na gładka masę (czas zależny jest od mocy blendera).
  3. Pod koniec przypraw solą i pieprzem.


Vegan cashew mayonnaise

Majonez z nerkowców - eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 10 min.
Serves: approx. 400 ml

INGREDIENTS

1 cup of cashew nuts
1-2 tbsp of olive oil
1/3 – 1/2 cups of water
1,5 tbsp apple cider vinegar
1-2 tsp of a mustard delicacy
1/2 tsp of black salt (kala namak)

+ a pinch of salt and pepper to taste

PREPARATION

  1. Soak cashews in filtered water (for few hours).
  2. Place all ingredients in the blender and blend until smooth (time depends on the power of the blender).
  3. At the end season with some salt and pepper.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.