03.08.2014

4 sposoby na wegański majonez

Alternatywne „majonezy”, roślinne zamienniki i substytuty dzięki którym przypomnisz sobie czasy wyjadania ze słoika tej wysokokalorycznej białej substancji. Akurat nie należę do osób które to czyniły, po prostu czasem tęsknię za majonezowym posmakiem w sałatce czy burgerze i wtedy sięgam po jeden z poniższych przepisów.

Internet jest pełen pomysłów jak podrobić majonez. Ja się ostatnio jaram tymi z ziemniaka i fasoli Lima, dlatego że składniki zawsze mam pod ręką, proste.

Wrzucam cztery przepisy, najbardziej zbliżone do oryginału, każdy nieco inny w smaku, konsystencji i teksturze. Polecam eksperymentowanie z proporcjami w celu znalezienia swojego ulubionego vegan mayo ;)

Avocado Mayo
  • 2 Avocados
  • 3 tablespoons Rice Wine Vinegar*
  • ¼ teaspoon Garlic Powder
  • 1 tablespoon EV Olive Oil
  • ½ teaspoon Sea Salt

– See more at: http://www.girlmakesfood.com/vegan-broccoli-salad/#sthash.V7ZpnswH.dpuf

Avocado Mayo
  • 2 Avocados
  • 3 tablespoons Rice Wine Vinegar*
  • ¼ teaspoon Garlic Powder
  • 1 tablespoon EV Olive Oil
  • ½ teaspoon Sea Salt

– See more at: http://www.girlmakesfood.com/vegan-broccoli-salad/#sthash.V7Zpn


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 15 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

majonez z fasoli:
1 puszka białej fasoli lub 2/3 szklanki suchej (moczonej min. 8 h)
3 łyżeczki delikatnej musztardy
1/4 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
2 łyżeczki octu jabłkowego
4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
1 łyżka soku z cytryny
pieprz do smaku
3 łyżki wody (jeśli wyjdzie za gęsty)

majonez z ziemniaków:
200 g ziemniaków (2 średnie ziemniaki)
2 łyżeczki delikatnej musztardy
1/3 szklanki mleka sojowego lub wody
1/3 szklanki oleju roślinnego
1/4 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
pieprz do smaku

majonez z tofu:
100 g tofu
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka delikatnej musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
1/3 szklanki mleka sojowego
2 łyżki oleju
pieprz do smaku

majonez sojowy:
1/2 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki octu jabłkowego
1/4 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
1-2 łyżeczki delikatnej musztardy
1/2 łyżeczki sproszkowanej cebuli
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
pieprz do smaku

+ aby nadać kolor dodaj kurkumy ;)

TIPS:

  • jeśli wolisz słodki majonez, dodaj np. 1/2 łyżeczki syropu z agawy
  • jeśli majonez będzie miał zbyt gęstą konsystencję, dodaj odrobinę zimnej przegotowanej wody lub mleka roślinnego
  • jeśli smak będzie zbyt mało intensywny, dowolnie możesz eksperymentować z dodawaniem, czosnku, sproszkowanej cebuli, płatków drożdżowych, soli, pieprzu, cayenne i innych przypraw

PRZYGOTOWANIE

majonez z fasoli:

  1. Fasolę Lima (lub inną białą) ugotuj do miękkości, jeśli uzywasz takiej z puszki pomiń punkt 1.
  2. W pojemniku blendera umieść wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie, jeśli uznasz za konieczne, dopraw jeszcze solą i pieprzem.
  4. Na koniec umieść go w słoiczku i wstaw do lodówki (tam odpowiednio stężeje).

majonez z ziemniaków:

  1. Ziemniaki ugotuj i jeszcze ciepłe umieść w pojemniku blendera.
  2. Dodaj do nich pozostałe składniki – poza solą i pieprzem – i dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie, jeśli uznasz za konieczne, dopraw solą i pieprzem. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta dodaj więcej wody lub mleka sojowego.
  4. Na koniec umieść go w słoiczku i wstaw do lodówki.

majonez z tofu:

  1. Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera – poza solą i pieprzem – i dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie, jeśli uznasz za konieczne, dopraw solą i pieprzem.
  3. Na koniec umieść go w słoiczku i wstaw do lodówki.

majonez sojowy:

  1. Mleko sojowe umieść w pojemniku blendera, dodaj ocet jabłkowy i mieszaj kilka minut aż się nieco spieni.
  2. Dodaj wszystkie składniki – poza solą, pieprzem i olejem – dokładniej wymieszaj.
  3. Następnie dodawaj po łyżce oleju, ciągle mieszając. Proces ten trwa ok 10-15 minut w trakcie których majonez powinien odpowiednio zgęstnieć. Jeśli uznasz za konieczne, dopraw solą i pieprzem.
  4. Na koniec umieść go w słoiczku i wstaw do lodówki (tam odpowiednio stężeje).

Znasz jakiś inny przepis? Z chęcią go poznam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.