Makaron z kurkami w kremowym sosie

Sierpień był jak rollercoaster, ale nie taki z Disneylandu, tylko bardziej zardzewiały jak te z lat mojego dzieciństwa! Obfitował w szybkie zmiany toru jazdy, niekiedy zwalniał, zatrzymywał się, a nawet postanowił na chwilę wykoleić. Z błogiego odpoczynku wpadałam w zakręty natłoku wszystkiego, z relaksującej samotności w wir spotkań towarzyskich, z pełni formy fizycznej na samo dno odnawiających się problemów zdrowotnych. W międzyczasie były mini podróże po Polsce, dużo kilometrów spędzonych na rowerze i z Moon, ale ja nie o tym…

Kiedy nie mogłam stać przy garach, mój chłopak zrobił ultra prosty i szybki makaron z kurkami. Pod koniec całego procesu dorzuciłam odrobinę wegańskiego sera i wyszło z tego coś naprawdę spoko. Kremowy sos z roślinnej śmietany i sera oblepił najpierw kurki, potem makaron, a na końcu nasze języki. W sklepach jest teraz tyle zamienników nabiału, że polecam eksperymentować z różnymi rodzajami roślinnej śmietany (słodka lub kwaśna) oraz wegańskimi serami i winem.

Makaron z kurkami w kremowym sosie – www.eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

1 duża biała cebula
2 ząbki czosnku
200-250g kurek
100 ml roślinnej śmietany
100 g roślinnego sera żółtego
sól
pieprz

+ ulubiony makaron
++ natka pietruszki do posypania

TIP: Jak nie masz wegańskiego sera to możesz wzbogacić przepis odrobiną (1/4 szklanki) białego wytrawnego wina, dodać je przed śmietaną, poczekać aż % odparują. Makaron może być bezglutenowy lub zwykły, jak wolisz. Ja w tym przepisie używam sera Violife Epic Maturę Cheddar flavor i śmietany Planton 15% Sour Creamo.

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie al dente.
  2. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli.
  3. Dodaj drobno posiekany czosnek, smaż minutę.
  4. Dodaj drobno posiekane kurki (opcjonalnie przed kurkami wino) i podsmażaj to wszystko co jakiś czas mieszając.
  5. Jak kurki zmiękną dopraw solą i pieprzem.
  6. Dolej śmietany, dodaj startego na tarce roślinnego sera i wymieszaj.
  7. Sos jest gotowy, wymieszaj go z makaronem i podawaj posypane świeżą natką pietruszki lub wegańskim parmezanem (domowej roboty lub od Wege Sióstr).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.